Belföld

A nemzeti vízumot elfogadhatónak tartja az EU

A január elsejétől életbe lépő nemzeti vízum semmilyen formában nem szolgálja az elvándorlást, és nem diszkriminatív, mivel nem etnikai jellegű vízum - hangsúlyozta Gémesi Ferenc, helyettes külügyi államtitkár az MTI-nek szombaton.

A speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé azok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti identitás megőrzése, az állami felsőfokú oktatáson kívül eső tanulmányok folytatása, valamint családi kapcsolatok ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni. A díjmentesen kérelmezhető nemzeti vízumot valamennyi ukrán, szerb és montenegrói, román és horvát állampolgár igényelheti majd, a szomszédos országokban található, összesen kilenc magyar külképviseleten.

Gémesi Ferenc beszámolt arról, hogy a viták ellenére a nemzeti vízum lényegét, az utazás szabadságát mindegyik határon túli szervezet támogatja. Hozzátette, hogy az EU-val szakértői egyeztetéseket folytattak. “Egyértelművé vált, hogy a nemzeti vízumot – mivel nem diszkriminatív – elfogadhatónak tartja az EU” – mondta. Indoklásként elmondta, hogy a “nemzeti” elnevezés ellenére nem etnikai jellegű vízumról van szó, de az igénylés feltételei alapján nyilvánvalónak nevezte, hogy döntően a határon túli magyar származásúakat érinti kedvezően.

A nemzeti vízum megszerzését követően Gémesi Ferenc ismertetése szerint Magyarországon tartózkodási engedélyt kell kiváltani és ezzel, illetve a nemzeti útlevéllel utazhatnak az érintettek.
A szomszédos országokat illetően Gémesi Ferenc elmondta, hogy kifejezett egyetértésükre ugyan nincs szükség, de szerencsés, ha a kérdésről konzultációt folytatnak, annak érdekében is, hogy ne csak a beutazás, de a kiutazás is problémamentes legyen. “Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a konzultáció szükségszerű és reális” – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy a héten átadta a budapesti nagyköveteknek a nemzeti vízumról szóló jegyzéket, akik szavai szerint megértéssel fogadták. Azt, hogy hányan élhetnek a lehetőséggel Gémesi Ferenc korainak tartotta megbecsülni, de hangsúlyozta, hogy az új vízum csak kiegészítő megoldás. Továbbra is megmarad az eddigi vízum a munkavállalóknak, vagy a hosszú távon itt tartózkodóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik