Belföld

Lélegeztetőgépek 8,7 milliárdért

A kormány döntése alapján több mint 8,7 milliárd forintot költ az Egészségügyi Minisztérium a kórházak aneszteziológiai és intenzív terápiás orvosi gépparkjának cseréjére még az idén - közölte Vojnik Mária, a tárca politikai államtitkára Nyíregyházán.

A 8 milliárd 750 millió forintból mintegy háromszáz altató- és négyszáz lélegeztetőgépet és munkaállomást, valamint ötszáz betegmegfigyelő monitort vásárolnak – mondta az államtitkár.

A korszerű orvosi berendezéseket a gyógyintézetek tartós bérletbe kapják, s a gépeket 2006. január 1-től a jövő év tavaszának végéig adják át a gyógyintézeteknek. A gépeket pályázat alapján ítélik oda a kórházaknak, amelyek a berendezéseket a tartós bérlet futamidejének lejárta után úgynevezett amortizációs maradvány-eszközértéken vásárolhatják majd meg. Az eszközök központi beszerzésére még októberben kiírják a pályázatot. Ebben feltételként szabják majd a szállítóknak, hogy a gépeket szervizeltessék is, hogy a kórházakat ezzel is tehermentesítsék.

Vojnik Mária hangsúlyozta, hogy a konstrukció alkalmazásával a gyógyintézetek gyorsan és jelentős mértékben korszerűsíthetik a sürgősségi betegellátó műszerparkjukat anélkül, hogy jelentős fenntartói vagy intézményi forrást kellene ehhez biztosítaniuk.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Pintérné Gönczi Ágnes, a nyíregyházi Jósa András Megyei Kórház főigazgató orvosa “példa nélkülinek nevezte a kormány intézkedését”, amellyel – mint fogalmazott – “minőségi ugrást érnek el a gyógyintézetek a műszerpark cseréjében”.

Szólt arról, hogy a nyírségi kórház is pályázik majd a minisztériumnál gépek tartós bérletbe vételére, s legalább öt lélegeztetőt és öt betegfigyelő monitort szeretnének kapni, amivel a jelenlegi, közel tízéves berendezéseket cserélnék le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik