Belföld

Közel megduplázódott a beáramló tőke mennyisége

Magyarországra tavaly 4,167 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetés (FDI) áramlott be, ami 2 milliárddal haladja meg a 2003. évit, és ezzel a térségben Lengyelország, és Csehország mögött a harmadik legfontosabb célország volt.

Simai Mihály, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatóprofesszora az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája által készített, külföldi tőkebefektetésekről szóló jelentés bemutatóján a közölte: az új közép- és kelet-európai EU tagországokba áramlott 2004-ben az összes unióba érkezett új külföldi befektetés 9 százaléka, mintegy 19 milliárd dollár, értéke 50 százalékkal nőtt 2003-hoz viszonyítva.

Utalt arra, hogy három évig tartó folyamatos csökkenés után 2004-ben a trend megfordult, és világszerte ismét nőttek, bárcsak 2 százalékkal, az új külföldi befektetések, és összességében 648 milliárd dollárt tettek ki.

Az EU-ban viszont tavaly csupán 216,4 milliárd dollár értékű közvetlen külföldi tőkebefektetést hajtottak végre, ami 40 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik