Belföld

Gyorstalpaló politikusképzés a pécsi egyetemen

Három hónapos politikusképző tanfolyamot indít november végén a Pécsi Tudományegyetem (PTE), mert az intézmény docense szerint az autodidakta politikusokból hiányzik a tolerancia és a szerénység.

Az intézmény politikatudományi tanszékének docense, Horváth Csaba az MTI-nek elmondta, hogy a nem csak Magyarországon, hanem Közép-Európában is egyedülálló kezdeményezés célja a politikusi szerepvállaláshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása.

Az összesen százhúsz órás kurzus résztvevőinek az egyetem oktatói és neves közéleti személyiségek tartanak előadásokat többi között az alkotmányról, a parlamentarizmusról, az önkormányzatiságról, az államháztartásról, a politikai kultúráról, a közéleti etikáról és a médiáról.

Az elméleti tananyag gyakorlati felkészítéssel egészül ki: a programalkotás, a politikai- és személyiségmarketing, a kommunikáció és a viselkedéskultúra tudnivalóit igyekeznek továbbadni a politikusoknak, illetve politikus-jelölteknek. A résztvevők a tanfolyam végén vizsgát tesznek és képesítésükről hivatalos papírt kapnak.

Horváth Csaba magyarázata szerint a képzés ötletét az adta, hogy a mai parlamenti, önkormányzati pártokhoz kötődő személyek jelentős része autodidakta módon vált politikussá. Sokuk viselkedéséből hiányzik a tolerancia és a szerénység. Bár a tanfolyamot hivatalosan még meg sem hirdették, a kilencven férőhelyből ötven már foglalt. A jelentkezők többnyire választásokra készülő képviselőjelöltek, aktivisták, de vannak köztük olyanok is, akik a jövőben szeretnének politikai pályára lépni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik