Belföld

Elnapolták az akadálymentesítési pereket

November végére napolta el a Fővárosi Bíróság (FB) a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) által a középületek elmaradt akadálymentesítése miatt indult pereket.

Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a csütörtökön tárgyalt öt per halasztásának oka, hogy az alperesek arra hivatkoztak, nem kapták meg a bíróságtól időben keresetlevelüket, emellett többen azt is hangoztatták, hogy igazából nem ők az alperesek, ezért másoknak kötelessége elvégezni az elmaradt akadálymentesítést. A szervezet elnöke pozitívumként értékelte, hogy a VIII. kerületi önkormányzat tervet készített a kifogásolt épületrészek akadálymentesítésére, amelyet majd a MEOSZ véleményez.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön öt olyan pert tárgyalt, amelyet a MEOSZ kezdeményezett az üzemeltetőkkel szemben a középületek elmaradt akadálymentesítése miatt. Az alperesek között van gyógyszertár, önkormányzat, munkaügyi központ, bíróság, valamint egy földhivatal is. A MEOSZ által kezdeményezett polgári perek célja elsősorban a figyelem felkeltése, emellett azt szeretnék elérni, hogy az érintett középületeket az üzemeltetők mielőbb tegyék akadálymentessé.

Lelek Ferenc, a MEOSZ jogi képviselője elmondta, hogy a középületek elmaradt akadálymentesítése egyrészt az esélyegyenlőségi törvényt, másrészt az építési törvényt sérti. A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben kijelölt, a középületek akadálymentesítésére vonatkozó határidő ugyanis már 2004. december 31-én lejárt, az építési törvény szerint pedig 2000 márciusától az új közhasználatú építmények esetében csak akkor adható ki építési engedély, ha az épület rendelkezik az akadálymentesítésre vonatkozó tervekkel is.

Eközben az esélyegyenlőségi tárca előterjesztést nyújtott be az országgyűlés elé, amely új határidőt tűzött ki a középületek akadálymentesítésének végrehajtására. Az előterjesztés a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényt és az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényt úgy módosítaná, hogy a közszolgáltatások hozzáférhetővé tételét rendelné el 2010. december 31-i határidővel. Az országgyűlés honlapja szerint a képviselők októberben döntenek az előterjesztésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik