Belföld

Egy dollárral csökkent az olaj ára

Egy dollár körüli mértékben csökkent a kőolaj ára pénteken késő délutánra.

Az árcsökkenés részben annak a hatására következett be, hogy a legnagyobb francia olajfinomítóban zajló sztrájk miatt csökken olaj iránti keresletet, miközben New Yorkban jelentősen gyengült a benzin tőzsdei ára a legközelebbi, októberi jegyzés pénteki kifutása előtt.

Röviddel 17.30 után a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 94 cent csökkenéssel 65,85 dolláron állt.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent novemberi ára 1,04 dollárral 62,80 dollárra mérséklődött.

Franciaország legnagyobb, a Total céghez tartozó, napi 328 ezer hordó kapacitású Gonfreville olajfinomító dolgozói, akik már 11. napja sztrájkolnak, bejelentették, hogy hétfőig nem veszik fel a munkát. Egyes szakértők szerint a francia olajfeldolgozói kapacitásban a jövő héten komoly fennakadás lehet, ha a Total cég dolgozói követve a szakszervezetek felhívását, csatlakoznak a keddi országos sztrájkhoz.

Franciaország teljes olajfeldolgozói kapacitása napi mintegy 2 millió hordó, aminek közel a felét ellenőrzi a Total. Az olajtársaság dolgozói béremelést követelnek. Az egyik ágazati szakszervezeti vezető azt mondta, hogy a dolgozók részt követelnek a Total rekord profitjából. A Total első félévi adózott eredménye 44 százalékkal 6,29 milliárd euróra bővült.

A francia olajvállalatok lobbi csoportja, a UFIP egyik illetékese arra figyelmeztetett, hogy ha a Total dolgozói a jövő hét második felében is folytatják a munkabeszüntetést, annak igen súlyos következményei lesznek.

A NYMEX-en az októberi ólmozatlan normálbenzin gallonja (=3,78 liter) októberi lejáratra 15,16 centtel 2,10 dollárra hanyatlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik