Belföld

Az Ecostat szerint reális az új hiánycél

Az Ecostat elemző intézet szerint az államháztartási célok és mutatók emelése hozzájárul a reális konvergencia-pálya kijelöléséhez, a nélkülözhetetlen reformok gyors megkezdéséhez.

Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézetének közleménye szerint a következő két évben 1,5-1,5 százalékpont körüli hiánycsökkentés komoly költségvetési intézkedéseket valószínűsít, amihez átgondolt lépésekre van szükség.

A gazdaság fejlődését továbbra is egyensúlyi problémák nehezítik, helyreállításuk hosszabb időt igényel. Az Eurostat által közölt államháztartási adatok és a PM módosított tervei szerint 2005-ben a deficit nőtt az előző évi értékhez képest. Nyugdíjkorrekciót figyelembe véve az ESA’95 szerinti hiány a tavalyi 5,4 százalékról a GDP 6,1 százalékára nőtt. Ebben jelentős szerepet játszik az autópálya-építés finanszírozásának év eleji módosulása, illetve az elszámolhatóság Bizottsági korlátainak felismerése. A 2005. évi költségvetés tervezése jelentős részben azon alapult, hogy az autópálya-építés PPP alapon megoldható, így ezen bevétel „elvesztése” komolyan érinti az idei hiányt.

Míg korábban GDP arányos 4 százalék körüli deficittel számolt az Ecostat, addig az autópályafinanszírozás elszámolásának változása mintegy 1 százalékkal emeli az éves hiányt. A PM új 2005. évi célja reálisnak tűnik.

A magyar gazdaság növekedését az első félévben a termelő ágazatok teljesítménye határozta meg, az export a közepesen élénk nemzetközi kereskedelem mellett dinamikus bővült. Az év egészében 3,7 százalékos GDP bővülésre számítanak az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik