Belföld

50 milliárddal növelték a kiadásokat Budapesten

admin
admin

2005. 09. 30. 08:13

A főváros költségvetésben 50 milliárddal növelték a kiadási oldalt, Az SZDSZ az ellenzékkel együtt szavazott az MSZP ellen, Atkári kétli, hogy Budapest jövőre eleget tudna tenni fizetési fizetési kötelezettségének.

Az eredeti mintegy 400 milliárd forintos idei költségvetés csütörtöki újabb módosításával a fővárosi önkormányzat büdzséjének kiadási főösszege 450 milliárd forintra, hiánya pedig 48 milliárdra változott.

A szabaddemokrata frakció az ellenzékkel együtt leszavazta azt a szocialista módosító indítványt, hogy a jövő év októberéig részletekben törlessze öt szocialista irányítású kerület a forrásmegosztás kapcsán esedékes 1,2 milliárd forintos tartozását a fővárosnak.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője közölte, sajnálja, hogy nem támogatta Demszky Gábort a frakciója ennél a szavazásnál, pedig a főpolgármester is igennel szavazott a módosításra.

Az önkormányzati költségvetés első félévi beszámolójának vitájában az ellenzékiek, köztük Endrédy István (MKDSZ), a beruházások, felújítások jelentős elmaradására hívták fel a figyelmet. A politikus példaként említette több park és a Margit-híd felújításának csúszását, valamint a Lágymányosi-híd támfalának elmaradt javítását.

Atkári János független főpolgármester-helyettes szerint az előkészítetlenség, a késedelmes ügyintézés miatt idén korrekt hitelfelvételt már nem tud megvalósítani az önkormányzat.

Nehezményezte, hogy a súlyos késedelmet nem ellensúlyozzák likviditási tervvel. Cáfolta a városvezetésnek a 10 százalékos készpénztartalékról szóló felvetését, kétségét fejezte ki, hogy eleget tud-e tenni az adott helyzetben a főváros fizetési kötelezettségeinek. Úgy vélte, jövőre aligha tud az egyre rosszabb pénzügyi feltételek miatt két hitelt is felvenni a főváros, s ennek kapcsán a felelősséget is meg kellene állapítani.

Zsinka László MIÉP-frakcióvezető is a likviditási tervet sürgette a célok, a kötelezettségek és a működőképesség megőrzése közti összhanghoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.