Belföld

4,4 milliárd euróval nőtt az államadósság

A nemzetgazdaság bruttó adóssága az idén az első félév végére 64,9 milliárd euróra emelkedett az első negyedév végi 60,5 milliárd euróról – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás és az MNB bruttó adóssága 27,1 milliárd eurót tett ki, amiből 11 milliárd euró a forintadósság mértéke. Az előző negyedév végén ez 26,2 milliárd, illetve 11,4 milliárd euró volt. A magánszektor bruttó adóssága a félév végére 37,8 milliárd euróra nőtt, az előző negyedévi 34,4 milliárd, illetve a 2004. év végi 33 milliárd euróról.


A nemzetgazdaság bruttó adóssága a közvetlen tőkebefektetéseken belül elszámolt egyéb tőke nélkül a félév végén 53,6 milliárd eurót tett ki, az előző negyedév végén 50,5 milliárd euró volt. A nemzetgazdaság nettó adóssága 31,2 milliárd euróra nőtt az előző negyedévi 27,6 milliárd euróról, illetve a tavaly év végi 26,8 milliárd euróról.


Ebből az államháztartás és az MNB adóssága 12 milliárd euró, a negyedév folyamán 100 millió euróval csökkent. A forintadósság mértéke ezen belül 10,6 milliárd eurót tett ki. A nemzetgazdaság nettó adóssága a közvetlen tőkebefektetéseken belül elszámolt egyéb tőke nélkül, a félév végére 2 milliárd euróval 24 milliárd euróra nőtt.


Az MNB felhívja a figyelmet arra, hogy a 2004. III. negyedévi adatoktól kezdve nagyobb mértékű revíziót okozott a kereskedelmi hitelek elszámolási gyakorlatának megváltoztatása. A vállalati adatszolgáltatásokból származó külkereskedelmi adatoknak a pénzforgalmi jelentésekből származó áruforgalmi célú átutalásokkal történő konszolidációja során a fizetésimérleg-statisztika kereskedelmi követeléseket, illetve tartozásokat számol el. Hozzáteszik, hogy a közvetlen statisztikai megfigyelés e követelések és tartozások alakulásának nyomon követéséhez nem kapcsolódik, de közgazdaságilag feltételezhető, hogy nagyságrendjük hosszú távon nem szakadhat el az áruforgalom szintjétől.


Ezzel szemben 2004 II. félévétől kezdve a kereskedelmi követelések jelentős nagyságrendű, folyamatos és közgazdaságilag nem magyarázható növekedést mutatnak. Ezért az MNB, a rendelkezésre álló információk alapján a finanszírozási oldal egyoldalú felülvizsgálata mellett döntött, és a becslések alapján feltételezhető mértéket meghaladó követelés növekedést a tévedések és kihagyások egyenlege soron, statisztikai hibaként tünteti fel a fizetésimérleg-statisztikában.


A kereskedelmi követelések csökkenése értelemszerűen egyúttal a nettó adósság növekedését is jelenti – teszik hozzá. A nemzetgazdaság 2004. december végi nettó adósságállománya emiatt mintegy 1,2 milliárd euróval lett nagyobb a korábban publikáltnál. Az így megjelenő statisztikai hiba mielőbbi csökkentése érdekében az MNB kezdeményezte az adatok mögötti ellentmondások KSH-val közös feltárását.


A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege, az úgynevezett felülről számított, külfölddel szembeni külső finanszírozási képesség jelentősen eltér a pénzügyi mérleg egyenlegeként adódó, alulról számított, módszertanilag ugyanezen tartalmú mutatótól. Tavaly a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya 6,9 milliárd euró volt, a GDP 8,5 százaléka, míg az ehhez kapcsolódó finanszírozás, a pénzügyi mérleg egyenlege 8,042 milliárd euró, a GDP 9,9 százaléka – áll az MNB tájékoztatójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik