Belföld

Változások a parlamenti választások lebonyolításában

A 2006-ban esedékes országgyűlési, illetve helyhatósági választások nagy vonalakban ugyanúgy zajlanak majd, mint a négy évvel korábbiak, de lesz néhány apró változás - közölte az Országos Választási Iroda (OVB) vezetője kedden Szolnokon.

Egyik újdonság, hogy a külföldön szavazó magyar állampolgároknak az országgyűlési választások első fordulója előtt egy héttel voksolniuk kell, hogy szavazataikat figyelembe tudják venni az eredmény megállapításakor – mondta Rytkó Emília, hozzátéve: a második fordulóban már egyidejűség lesz. Határaikon túl az eddigi tapasztalatok alapján két-két és fél ezer embert élt választási jogával – jegyezte meg.

Az OVB vezetője a változások között említette, hogy a két választási forduló között az állampolgárnak lakcímet lehet változtatni, de az új lakóhelyen már nem lehet szavaznia.

A szavazás kapcsán hangsúlyozta: minden szavazókörben kötelező a voksok kétszeri megszámolása, de újraszámlálás csak abban az esetben lesz, ha matematikai esély van az eredmény megváltoztatására.

Rytkó Emília a jogorvoslati rendszer korszerűsítése kapcsán elmondta: a szavazólap, illetve az országgyűlési választás eredménye ellen egy nap, további esetekben három nap áll rendelkezésre a kifogás megtételére. Lényeges, hogy a benyújtott kifogást vissza lehet vonni, viszont a választási bizottság ettől függetlenül is lefolytathatja az eljárást – hangsúlyozta.

Az OVB elnöke kitért arra, hogy a kampánycsend-sértésre nem született hatékony törvényi megoldás, de úgy fogalmazott: ezt az időszakot “majd túléljük”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik