Belföld

Románia: megvonták a magyar lapok támogatását

Eutasította a román művelődési minisztérium a hatáskörébe tartozó magyar nyelvű folyóiratok idei pénzügyi támogatását, arra hivatkozva, hogy e sajtótermékeknek más források is rendelkezésükre állnak – hivatkozik a HVG a Krónika keddi számára.

Az erdélyi napilap Kelemen Hunort, a román képviselőház művelődési bizottságának tagját idézte. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője leszögezte, hogy a folyóiratok esetében nem normatív támogatásról van szó, hanem pályázat útján elnyerhető összegekről. A politikus felháborítónak és diszkriminatívnak nevezte a művelődési tárca eljárását. A támogatásról egyébként a minisztérium által kinevezett civil társadalmi grémium dönt. Ez a testület hivatkozott arra, hogy a magyar nyelvű folyóiratok számára más források is rendelkezésre állnak, s a minisztérium erre alapozva utasította el a lapok idei költségvetésre vonatkozó igénylését.

“A román civil társadalom, amelyről azt gondoltuk, hogy részrehajlás nélkül tud viselkedni, merkantilista szempontok alapján ítélt” – jelentette ki Kelemen Hunor képviselő, a művelődési bizottság tagja.

Nagyfokú részrehajlásra utal viszont a bizottság indoklása – fejtette ki Kelemen Hunor. Hiszen az az érvelés, miszerint a magyar folyóiratok egyéb anyagi forrásokból is meríthetnek, a román nyelvű folyóiratok többségére is érvényes – tette hozzá az RMDSZ-képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik