Belföld

Nyertek az orvosok: tömeges perek indulhatnak az ügyeleti időért

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei bíróság másodfokon kimondta: az uniós irányelveknek megfelelően a teljes ügyeleti időt díjazni kell, azt teljes idejében munkaidőnek kell tekinteni – adta hírül a Magyar Nemzet.

A szolnoki Hetényi Géza Kórház tizennégy orvosa indította útjára az ügyet, ugyanis Magyarországon a tizenhat órás ügyeletből rendszerint csak 4-8 órát ismernek el munkaidőként, és csak az után fizetnek. Az ügyben elsőfokon hozott döntést másodfokon megváltoztatták, és az Európai Bíróság álláspontjával összhangban döntöttek: az ügyelet egésze munkaidőnek számít. Sándor Géza, a Megyei Bíróság elnökhelyettese elmondta, ezzel még nincs vége az ügynek, mert arról, hogy az orvosokat megilleti-e a követelt összeg, majd elsőfokon döntenek egy új eljárás keretében.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az ítélet hírére nemzetközi találkozót hívott össze, hogy a döntésről más országokban is értesüljenek, ugyanis az ügyeleti elszámolás számos uniós tagországban problémát jelent. Éger István, a MOK elnöke szerint a kormánynak most döntenie kell: megvárja, hogy a folyamatban lévőkön kívül újabb tömeges perek induljanak az ügyben, vagy kifizeti az elmaradt összeget, mely a kamara felmérései szerint a csatlakozástól 2005 júniusáig 40 millió forint körül van, ami fejenként 1,44 millió forintot jelent.

Rácz Jenő szerint a problémát nem a kifizetés jelenti, hanem hogy olyan megoldást kell találni, amivel úgy növelhető az orvosok munkaidőkerete, majd ez úgy szabályozható, hogy az uniós irányelveknek megfeleljen. A munkavégzés időtartama a magyarországi jogszabályok szerint maximum heti hatvan óra, így ha az ügyeletet teljes egészében beleszámolják, kevesebbet dolgozhatnak majd az orvosok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik