Belföld

Alkotmányellenes a kisajátításról szóló jogszabály

Az Alkotmánybíróság mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet állapított meg, mert a törvényhozó a kisajátításról szóló törvényerejű rendeletet nem igazította hozzá az Alkotmányban megállapított követelményekhez - tájékoztatta az MTI-t az Alkotmánybíróság kedden.

Közleményük szerint a hatályos jogban a kisajátítást az 1976. évi 24. törvényerejű rendelet szabályozza, “amely a rendszerváltást megelőzően más társadalmi, gazdasági viszonyok között született”. A jogállami alkotmány hatályba lépését követően, főként a 90-es évek elején, a törvényerejű rendeletet több alkalommal módosították, azonban ezek a módosítások nem eredményezték a kisajátítási jognak átfogó, koncepcionális átalakulását.

A hatályos kisajátítási jog számos olyan ellentmondást hordoz, amely ellentétes az Alkotmány 13. szakaszában szabályozott alapvető joggal” – írja az AB közleménye.

Az alkotmánybíróság a közlés szerint, a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítása mellett, felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási kötelezettségének 2007. június 30-ig tegyen eleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik