Belföld

KSH: kismértékben nőtt a népességfogyás

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január–júliusban tapasztalt értéket a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

Az előzetes adatok alapján 2005 első hét hónapjában közel 24 650 házasságot kötöttek, megközelítőleg 56 150 gyermek született, és 80 850 lakos hunyt el.

A házasságkötések száma kismértékben, 0,3 százalékkal emelkedett, ami közel 70-nel több esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év második felében megindult lassú emelkedés, bár júliusban már kissé kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. 2005 első hét hónapjában összességében 2,9 százalékkal, mintegy 1600 újszülöttel több jött világra, mint az előző év hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt emelkedett a halálozások száma.

Ennek tulajdonítható, hogy az első hét hónapi összes halálozás 2,8 százalékkal, kb. 2250 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez közelítőleg 24 700 fős csökkenést jelentett az év első hét hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, kerekítve 14 000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 millió 84 ezer fő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik