Belföld

Üdülőtelepülések válhatnak le Gyöngyösről

Mátrafüreden (Kékestető, Mátraháza, Sástó, Pipishegy, Farkasmály településrészekkel együtt) vasárnap arról dönthetnek a lakók, hogy Gyöngyös várostól településegyesítés megszüntetésével szétváljon és utána önálló önkormányzattal rendelkező községként működjön.

A voksolás tétje igen nagy, hiszen az “igen” győzelme esetén, leválik Gyöngyösről a Mátra, a leglátogatottabb üdülőhelyekkel együtt. A 35 ezres lélekszámú város elveszíti közigazgatási területének csaknem felét, fontos adófizető vállalkozások pedig a mintegy 950 lelkes Mátrafüred fennhatósága alá kerülnek a tetemes iparűzési adóval együtt.

A rendszerváltás óta már több kezdeményezés történt Mátrafüred kiválására. Ennek eredményeképpen alakult meg a településrészen a részönkományzat és végül ugyancsak, egy részönkormányzattal kapcsolatos konfliktus vezetett el a mostani népszavazásig.

Vasárnap 860 választópolgár dönthet a Mátra sorsáról. Közülük 146-an Mátraházán, 8-an Farkasmályban, 6-an pedig Kékestetőn laknak. Pipishegyi lakcímmel két polgár rendelkezik, Sástónak nincs állandó lakosa, a többiek Mátrafüreden élnek. A választás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele leadja voksát és akkor eredményes, ha az érvényes szavazatok több mint 50 százaléka egynemű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik