Belföld

Újpest beperli a Szigetet

Újpest birtokháborítás miatt beperli a Sziget Rendezvényirodát; az eljárás célja, hogy a szervezők a IV. kerület felé is oldják meg a hangszigetelést - közölte Derce Tamás újpesti polgármester.

“A legközelebbi sziget-rendezvényt úgy tartsák meg, hogy Újpestre ne jöjjön be a Sziget zaja”, mert sokan emiatt nem tudnak aludni – mondta Derce Tamás.

A keresetlevélben azt kérik a bíróságtól: mondja ki, hogy birtokháborítást követtek el a Sziget Fesztivál rendezői, továbbá kötelezze őket arra, hogy a zajszigetelést Újpest felé is oldják meg.

A fesztivál előtti zajpróbáról szólva a polgármester azt mondta: a sajtó számára megrendezett nevetséges “hókusz-pókusz”, aminek, semmi köze nincs a valósághoz. Hozzátette: a kereset beadásáról azt követően döntött, hogy 19 bejelentés érkezett az önkormányzathoz. Egy-egy megkeresés mögött esetenként egy egész társasházi lakóközösség is állt. a szükséges, akár száz embert is felvonultatunk tanúként” – jegyezte meg Derce Tamás. A keresetet várhatóan a napokban benyújtják a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz – mondta a polgármester.

A zajszigetelő sátrak 1998-as bevezetése előtt komoly vita alakult ki a Sziget Fesztivál szervezői és Tarlós István, III. kerületi polgármester között. Tarlós István az óbudai lakosok esti nyugalmára hivatkozva többször is a Sziget Fesztivál bezárásával fenyegetőzött.

Ez év augusztus elején az óbudai és az újpesti polgármesterek, valamint a helyi rendőrkapitány jelenlétében a Hajógyári-szigettől 400-500 méterre, a Római parti és a kaszásdűlői lakótelepnél végeztek méréseket. Ezek eredménye szerint a teljes hangerőre kapcsolt színpadok a megengedett, 45 decibeles éjszakai határértéket megközelítették, de nem lépték túl. A III. kerületi polgármester akkor azt közölte, hogy a hangszigetelő sátrak bevezetése óta a Sziget Fesztivál koncertzaja miatt nincs jelentősebb lakossági panasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik