Belföld

Illegálisan szed pénzt a Havas-iskola

A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó, Havas Henrik által alapított Budapest Médiaintézet évek óta jogtalanul szedi be a tandíjat tanulói egy részétől az oktatási biztos szerint – írja a Magyar Nemzet.

Az oktatási jogok biztosához fordult három fiatal tavasszal, mert szerintük az egyetem Médiaintézete jogszerűtlenül szedett be tőlük pénzt: 80 ezer forintot félévente, pedig állami finanszírozású képzésre nyertek felvételt.

Aáry Tamás Lajos ombudsman szerint azzal, hogy csak akkor iratkozhattak be a következő félévre, ha befizették a tandíjat, megszegték az oktatási törvény 31. paragrafusát, ami az államilag finanszírozott tanulók tandíjmentességéről szól. Pukánszky Béla rektorhelyettes azzal indokolta a pénz beszedését, hogy a levelező alapképzés normatívája a nappali képzésének csupán a fele, és a fejlesztésre beszedett pénzekért cserébe valóban minőségi technikai hátteret biztoítanak. Aáry szerint a támogatás csökkentése miatti kiesést nem szabad díjak beszedésével pótolni, a megfelelő technikai háttér pedig alapfeltétele a kommunikáció szakos hallgatók képzésének. Így az államilag finanszírozott hallgatók esetében a tandíj megszüntetésére és az eddig beszedett összeg visszafizetésére szólította fel az intézményt.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a most beiratkozott költségtérítéses hallgatóknak 170 ezer forintot, az államilag finanszírozottaknak 110 ezeret kell fizetniük félévente, ráadásul nem is az egyetem, hanem egy Média Menedzser Oktató Kft. nevezetű cég részére. Az említett társaságban Havas Henrik 85 százalékos tulajdonos, a ügyvezető pedig az intézet igazgatója, Érdi Sándor, televíziós műsorvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik