Belföld

Idén 20 milliárdot fizetnek a gyógyszergyártók

Létrejött a gyógyszer-megállapodás a kormány és a gyártók között – tájékoztatta Miniszterelnöki Hivatal (MEH) pénteken az MTI-t. Ennek értelmében a gyógyszergyártók befizetése a kasszába idén 20 milliárd, jövőre 22,5 milliárd forint.

Egy 2004-es megállapodás szerint 2005-ben és 2006-ban a gyógyszerkassza túllépését a kormány a gyártókkal megosztva finanszírozza.

Az idei évre a gyógyszerkassza tervezett támogatási előirányzata 284 milliárd forint, tavaly a támogatásra 289 milliárd forintot fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

A kormány és a gyártók megegyeztek abban is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv II. időszakára előkészítenek egy hosszú távú megállapodást, amely a magyarországi gyógyszertermelést, -kutatást, -fejlesztést, -beruházást végző vállalatok tevékenységét segíti.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter elmondta: ha a támogatásra ténylegesen kifizetett összeg meghaladja a bázisnak számító 284 milliárd forintot, akkor azon közösen osztoznak a gyószgyergyártók és a költségvetés; ugyanakkor egyre csökken az állam és nő a gyártó befizetési kötelezettsége.

A 20 milliárd forint gyártók közötti megoszlása eltérő lehet, többek között függhet a százalékos forgalomnövekedéstől, vagy attól, hogy az adott gyártónak hány terméke van piacon – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik