Belföld

Európai ifjúsági miniszterek Budapesten

Megkezdődött az Európa Tanács (ET) hetedik ifjúsági miniszteri konferenciája Budapesten; az eseményt Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter és Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára nyitotta meg.

“Különösen nagy figyelmet kell szentelnünk a fiatalokra, hiszen ők egyaránt lehetnek erőszakos cselekedetek elkövetői és áldozatai” – hangsúlyozta Göncz Kinga az ifjúsági miniszterek kétnapos konferenciájának megnyitóján, melynek fő témája, hogy miként válaszolhat az ifjúságpolitika az erőszak megnyilvánulásaira.

Mint mondta, erőszakkal, megjelenési formájában legyen az fizikai, verbális vagy gazdasági, az iskolától a lakóközösségen, a családon át a munkahelyig mindenütt találkozhatunk. A tárca vezetője, akit egyben a konferencia elnökévé választottak, az ifjúságot érintő erőszak megelőzése érdekében a nevelés és tájékoztatás fontosságát emelte ki. Megfogalmazása szerint a megelőzés egyik alapvető módja, hogy a fiatalok megismerkedjenek az emberi jogokkal és ezeknek a társadalomban betöltött szerepével.

Terry Davis, az ET főtitkára a demokratikus értékek, a szociális kohézió és az integráció fontosságát hangsúlyozta az erőszakos megnyilvánulások ellen. Mint mondta, a fiatalok tájékoztatása nevelése érdekében nagy szerep hárul az oktatáspolitikára, emellett fontos, hogy az ifjúságot is bevonják a döntéshozatali folyamatokba és ők is szerepet vállalhassanak az erőszak megelőzésében. Úgy fogalmazott: az ET a jövőben vezető szerepet kíván játszani az ifjúságot érintő erőszak elleni fellépésben, ezért az elkövetkező két évben az erőszakos cselekmények megelőzése érdekében kampányt indítanak.

A konferencia első napján a 48 országból érkezett küldöttek három munkacsoportban tárgyalnak a mindennapos erőszakkal szemben alkalmazható módszerekről. A tanácskozáson többek között szó lesz a családon belüli, az iskolán belüli, a városokban megjelenő erőszakról, valamint a média által bemutatott erőszakképről és a rasszizmusból vagy idegengyűlöletből kiinduló bűncselekményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik