Belföld

GKI: 5 százalékos lesz a defcit

A vártnál 1,4 százalékkal magasabb lesz a deficit az Eurostat döntése nyomán a GKI szerint. A kutatók gyorsabb gazdasági növekedéssel és 10-15 százalékos gázáremeléssel számolnak.

A GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb előrejelzése szerint a 2005. évi államháztartási hiány a GDP 5 százaléka körül lesz az EU módszertana alapján, figyelembe véve, hogy az autópálya eladásból származó összegeket nem lehet beszámítani. Az idei büdzsé 3,6 százalékos GDP-arányos deficittel számol.


Vértes András, az Rt. elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a GKI idei évi GDP növekedési várakozását 3,9 százalékra emelte a korábbi 3,5 százalékos prognózisról. A kutatóintézet 2006-ra szerény gyorsulással, 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol.

A kutatóintézet legfrissebb prognózisa arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező 10 hónapban a hatósági árakban várhatóan megjelenik a világpiaci árak emelkedésének érvényesítése. Várakozásuk szerint a gázárak 15-20 százalékkal, a távfűtés díja 10 százalékot megközelítően nőhet, a villamosenergia ára pedig néhány százalékkal emelkedhet.

Az áfa-csökkentés nyomán azonban jövő tavasszal még így is 2 százalék alá mehet a fogyasztói árindex, ami azonban az év második felében ismét 2,5-3 százalék közé emelkedhet. A GKI 2006. végére 2-2,3 százalékos inflációt prognosztizál az idén pedig 3,8 százalékos árnövekedést vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik