Belföld

Csak Érd lett megyei jogú város

Érd megyei jogú város lehet jövő ősztől, de további tizenegy város várhatóan nem kapja meg ezt a címet, miután az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága elutasította az erről szóló előterjesztést.

Baját, Balassagyarmatot, Ceglédet, Esztergomot, Gödöllőt, Gyulát, Jászberényt, Pápát, Sátoraljaújhelyt, Szentest és Vácot ajánlotta módosító javaslatában megyei jogú városi címre történelmi múltja és mai térségi szerepe miatt Szentgyörgyvölgyi Péter, Kontrát Károly, Kovács Zoltán és Zsigó Péter fideszes, valamint Kiss Zoltán szabad demokrata honatya.

Az előterjesztés szerint Érd a következő önkormányzati általános választás kitűzésének napjától viselhetné hivatalosan is a megyei jogú címet, elsőként Pest megyében. Érd a 20. század első felében még Fejér megyéhez tartozott, 1979-ben kapott városi rangot, és 2003-ban vált a budaörsi központú kistérség egyik tagjává.

Olyan, ötvenezres lélekszám feletti városok kezdeményezhetik a cím elnyerését, amelyek megyei szintű feladatokat és hatásköröket is ellátnak. A megyei jogú városok többletbevétellel gazdálkodhatnak, miután a befolyt illetékbevétel teljes összegét megőrizhetik. Érd esetében ez mintegy 250-300 millió forint többletforrást jelentene évente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik