Belföld

Batiz: nincs változás az államháztartási hiányban

A kormány első olvasatban tárgyalta szerdán a nyugdíjasok távfűtési támogatására vonatkozó javaslatot, amelynek elfogadását a jövő hétre, érvényesítését pedig októberre ígérik. Batiz András emellett kiemelte: nincs változás az idei államháztartási hiányban.

A kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kompenzáció pontos módszerének kidolgozására péntekig adott határidőt az érintett öt tárcának a miniszterelnök. A kedvezményben azon háztartások részesülhetnek majd, amelyekben kevesebb pénzből élnek, mint az öregségi nyugdíjminimum háromszorosa, azaz jelenleg 74 100 forint. A legfrissebb szakértői számítások szerint legalább 100 ezer háztartást érinthet a támogatás, amely összesen legfeljebb 2,3 milliárd forintba kerül majd a kalkulációk szerint.

Kóka János gazdasági miniszter közölte: ez egy átmeneti intézkedés, ami a mostani gázár-támogatás mellett lép majd életbe, a hosszú távú megoldást azonban a földgázfogyasztást a már ismert módon támogató rendszer átalakítása, még inkább az erősen támogatandó társadalmi csoportok felé fordítása jelenti majd.

Az Európai Unió pénzügyi biztosának budapesti közlése értelmében az autópálya-építés összegeit hiányként kell elkönyvelni, de ezen a területen csak könyvelési, pontosabban statisztikai vita van, amely megtalálható 11 országban az EU 25 tagállama közül – mondta a kormányülést követő tájékoztatón Batiz.

A költségvetési hiány kapcsán Batiz András tudatta: amennyiben a könyvelés után a tervezettnél nagyobb lesz a hiány különbsége az idei és a jövő évi között, akkor a kormány még nagyobb deficitcsökkentésre készül. Acél az olcsóbb, takarékosabb és hatékonyabban szolgáltató állam – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik