Belföld

1973: Hol tart a számítástechnika?

admin

2005. 09. 21. 18:49

Jól álltunk számítógépekkel: 1972 végére több mint 180 darab ilyen eszköz üzemelt hazánkban, 30 százalékuk hazai gyártmány. 1973. április 11.

A Számítástechnikai Központi Fejlesztési Program (SZKFP), amelyet a Minisztertanács 1971 végén hagyott jóvá, mintegy 7 milliárd forintot irányzott elő 1975-ig a számítástechnika alkalmazásának elterjesztésére. Ebből mintegy 1,4 milliárd forint az állami költségvetési előirányzat, 4 milliárd forint a hitelpolitikai irányelvekben preferált hitel, a többi pedig vállalati saját forrás. A fejlesztési program további fontos része a hazai számítástechnikai gyártás mintegy 3,5 milliárd forintos fejlesztése (amelyből több mint egymilliárd a költségvetés részesedése, a többi hitellel támogatott vállalati saját forrás) és a szellemi háttér, a szakemberképzés gyorsütemű kiépítése, valamint a nemzetközi együttműködés feltételeinek biztosítása.


A kormányhatározat nyomán a minisztériumok és az országos hatáskörű szervek számítástechnikai alkalmazási bizottságokat hoztak létre; amelyek — az alkalmazási program koordinálásáért felelős KSH által kidolgozott irányelvekre támaszkodva — tárcaprogramokat dolgoznak ki, véleményezik a vállalati számítógép-vásárlási terveket. Ez utóbbi célja, hogy — a korábbi kedvezőtlen tapasztalatokat figyelembe véve — a jövőben a vállalatok az eddiginél jobban biztosítsák a számítógépek fogadásának előkészítését, az alkalmazás hatékonyságát elősegítő feltételek megteremtését.


Az 1968-tan alakult Számítástechnikai Tárcaközi Bizottság tevékenysége is hozzájárult, hogy a hazai számítógépállomány az elmúlt években viszonylag gyors ütemben gyarapodott. 1970-ben 120 darab 1971-ben 161 darab, 1972 végére pedig több mint 180 darab elektronikus számítógép üzemelt hazánkban. A számítástechnikai kapacitás gyorsabb ütemben nőtt, mint az üzembe helyezett számítógépe száma, hiszen a már korábban meglevő számítógéppark kiépítettsége is javult. 1972-ben például különböző operatív tárolókkal, perifériákkal 43 számítóközpont felszerelését egészítették ki. Az előzetesen számítottnál gyorsabban fejlődött az oktatási ás kutatási célokat szolgáló számítógéppark, de lassúbb volt az emelkedés az iparban, a mezőgazdaságban és a kereskedelemben.


Kedvező jelenség, hogy számítógépparkunkban nőtt a hazai gyártmányú berendezések aránya. 1970-ben 20, 1971-ben 39, 1972-ben pedig már több mint 50 (a VIDEOTON, az EMG és a Központi Fizikai Kutató Intézet által gyártott) berendezés üzemelt, így számítógépeink 30 százaléka hazai gyártású. Felismerve azokat a hátrányokat, amelyek abból adódtak, hogy korábban igen sokféle típusú számítógépet vásároltunk, a központi szervek arra törekedtek, hogy a távlati fejlesztési célokkal összhangban növekedjen a szocialista országokból származó és a hazai gyártású gépek aránya. 1971-ben és 1972-ben már a tőkésországokból vásárolt nagyobb berendezéseket is a KGST keretében kidolgozott egységes számítógéprendszerrel kompatibilisek, illetve ahhoz nagyon közelállóak voltak. A számítástechnikai eszközök alkalmazásával kapcsolatos beruházásokra az elmúlt két év során majdnem l3 milliárd forintot fordítottunk. A tervek szerint az idei évben — ha a tervezett import realizálódik — a beruházások összege meghaladja az elmúlt két év együttes kiadásait. Az 1973. évi fejlesztés elsősorban a hazai gyártású, illetve a szocialista országokban a számítástechnikai együttműködés keretében gyártott, egymással kompatibilis, egységes alapelvekre épülő ESZR (egységes számítógéprendszer) számítógépcsalád berendezéseire épül.

E gépek megjelenése döntő fordulat számítógépparkunk fejlesztésében, hiszen hosszabb távon ez mind a felhasználásban, mind a gyártásban, lehetővé teszi a hatékonyság fokozását, s a fejlesztő munka gyorsítását. (Idén a Szovjetunióból R—20-as, R—30; Bulgáriából R—20- as; az NDK-tól pedig a már viszonylag nagyobb teljesítményű berendezések vásárlását tervezzük.) Várható, hogy az idén beszerzendő számítógépek kapacitása az eredeti programban előirányzottnál nagyobb lesz, s elképzelhető, hogy a tervezett számítástechnikai potenciál eléréséhez a központi fejlesztési programban 1975-re előirányzott 400 gépnél kevesebbre lesz szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.