Belföld

Zeiss: Magyarországra települ az optikai üveggyártás

A német Carl Zeiss német optikai és elektronikai konszern aaleni szemüveglencse-gyártó üzemében 2007 végéig 400 főig terjedő álláscsökkentést hajt végre, és az úgynevezett egyszerű üvegek gyártását Magyarországra helyezi át.

A munkahely-csökkentést a 20 százalék körüli forgalomcsökkenéssel, és az egészségügyi reform német piaci kihatásaival indokolták.

A Carl Zeiss Vision GmbH ügyvezetője, Rudolf Spiller a termelés magyarországi kihelyezését a németországihoz képest szerinte 80 százalékkal alacsonyabb munkaköltségekkel magyarázta. Egyidejűleg Aalenben 4 millió eurós beruházással erősítik a fejlett technológián alapuló termelést.

A Carl Zeiss Vision tavasszal jött létre a Carl Zeiss AG szemoptikai tevékenysége és amerikai versenytársa, a SOLA egyesítésével. Forgalma – saját adatok szerint – évi 800 millió euró. A Carl Zeiss Visionban az oberkocheni székhelyű Carl Zeiss AG és az európai pénzügyi szolgáltató, az EQT 50-50 százalékkal részesedik. A cégnek világszerte 9600 alkalmazottja van, Aalenben jelenleg 1360 az alkalmazottak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik