Belföld

Várhatóan április 9-én voksolhatunk

A Népszabadság információi szerint parlamenti körökben úgy látják, hogy 2006. április 9-e lenne az országgyűlési választások első fordulójának legmegfelelőbb időpontja, bár szóba jöhet május 7-e is.

Az alkotmány, illetve a választási törvény azt rögzíti, hogy négyévente áprilisban vagy májusban kell tartani a választásokat. További feltétel, hogy ünnepnapon, illetve egy nappal előtte és utána nem szavazhatunk. Így a lehetséges időpontok közül húsvét, illetve május 1. közelsége miatt április 30-a kiesik. A döntés a köztársasági elnök kezében van.

Jövőre a húsvétot április 16-17-én ünnepeljük, május 1. pedig hétfőn lesz. Következésképpen április 9. vagy május 7. az első két szóba hozható időpont. (Kevesen tudják, de nincs jogi akadálya annak, hogy a választást szombatra vagy hétköznapra írják ki, a szokásjog azonban mást diktál, és a magas részvételi arány érdekében is a hétvégi rendes pihenőnap a legszerencsésebb időpont.) Mindezekre figyelemmel a parlamenti választás első fordulójára 2006. április 9-én, a másodikra pedig április 23-án kerülhet sor. A következő alkalmas időpont május 7., illetve 21., vagy május 14., illetve 28. lehet.

A választások időpontjának ezúttal nem csak a hagyományos szempontok – a Húsvét illetve május 1. egyik, illetve másik politikai oldal számára kedvezőnek tartott közelsége – miatt van jelentősége. Polt Péter – a jelenlegi koalíció képviselői által a parlamentben rendszeresen leszavazott – legfőbb ügyész megbízatása például május 16-án jár le. Ha május 7-én lenne az első forduló, a jelenlegi parlament választhatná meg Polt utódját, más esetben megtörténhet, hogy már egy új összetételű parlament Poltot újraválasztja. Igaz, a legfőbb ügyész személyére az államfő tesz javaslatot a parlamentnek, és nem tudunk róla, hogy Sólyom László az ügyben már egyeztetne a pártokkal.

Eddig egyébként két alkalommal májusban, egyszer pedig áprilisban voksolhattunk, míg 1990-ben az első fordulót március végén, a másodikat április elején rendezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik