Belföld

Megszűnik a Madách Gimnázium?

Pénteki ülésén úgy döntött az erzsébetvárosi önkormányzat, hogy az 1,5 milliárd forintért felújított Madách Imre Gimnázium működtetését átadja a fővárosnak. Az épületet megtartaná, bár továbbra is oktatási intézményként kell üzemelnie, ha a kerület nem akarja visszafizetni a felújításra felvett hitelt –értesült a Népszabadság

Fennállásának 125. évfordulójára befejeződött az erzsébetvárosi Madách Imre Gimnázium tizenegy éven keresztül tartó felújítása, melyre a kerület 600 milliós hitelt vett fel. Most a döntés értelmében a kerület az iskola működtetését átadja a fővárosnak, de az épületet a kerület megtartja magának. A döntéssel egy időben határozat született arról is, hogy a következő tanévre a főváros első állami gimnáziuma már nem hirdethet felvételit, és január elsejétől elveszíti gazdasági önállóságát. A megürülő közalkalmazotti álláshelyeket is csak polgármesteri engedéllyel lehet majd betölteni.

Demeter Tamás, a kerület alpolgármestere elsősorban pénzhiánnyal indokolta a döntést. Mint mondta, az állami fejkvóta a fenntartási költségeknek csupán kétharmadát fedezi, a többit az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia, ennek megtérülését pedig kétségessé teszi, hogy a gyerekek nagyrésze nem kerületi lakos. Elmondása szerint a gondolat már öt-hat éve napirenden van, de eddig az iskola hírnevére való tekintettel sikerült más megoldást találni.

Az iskola vezetését megdöbbentette a hír, korábban ugyanis nem hallottak a tervekről, annak ellenére, hogy a közoktatási törvény értelmében átszervezés előtt a tantestületnek, a diákönkormányzatnak és a szülők véleményét is ki kell kérni. Demeter Tamás szerint erre a szándéknyilatkozathoz nem volt szükség.

Schiffer János főpolgármester-helyettes szerint még nem volt olyan eset, hogy ilyen nagy múltú intézményt épület nélkül legyen kénytelen átvenni a főváros. Azt is elmondta, nincs olyan épület, ahová áthelyezhetnék a gimnáziumot, így az ebben a formájában valószínűleg megszűnik, a diákokat pedig más fővárosi iskolák veszik majd át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik