Belföld

Hétfőn két bíráról szavaznak

A stabilitás érdekében kompromisszumot kötöttek a parlamenti pártok: jövő hétfőn két alkotmánybíró személyéről szavaz az Országgyűlés. A Fidesznek tavaszig kell új névről döntenie.

Két alkotmánybíráról határoz a Ház jövő hét hétfőn: Bragyova Andrásról és Kovács Péterről. Szili Katalin házelnök kedden elmondta, hogy a Fidesz „nem hozott új nevet”, hanem olyan jelöltet nevezett meg, akit a szocialista frakció korábban nem fogadott el.

A szükségmegoldással ugyan még mindig nem lesz teljes a taláros testület, de legalább átmenetileg határozatképes maradhat. A hétfői szavazás eredményeképp hivatalba lépő két új bíra miatt ugyanis nem kerül veszélybe az Alkotmánybíróság működőképessége Holló András jelenlegi elnök mandátumának november 12-i lejártakor. Ugyanakkor nyitott még a kérdés, hogy a következő körben a Fidesz jelöltje mellett Holló Andrást is újra beválasztják-e.

A házelnök elmondta, hogy a pártok legközelebb október 24-én egyeztetnek, a másik két alkotmánybíró megválasztására – hogy végre kiteljesedhessen a 11 tagú testület – várhatóan a tavaszi ülésszakon kerül sor, amely időpontig folyamatosan egyeztetni fognak.

Szili Katalin közölte: meggyőződése, hogy tavaszi ülésszakig a Fidesz elő fog állni új névvel, mivel az Országgyűlés felelőssége az Alkotmánybíróság működőképességének megőrzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik