Belföld

Fejetlen a rádió

Nem sikerült jelöltet állítania a Magyar Rádió Rt. elnöki posztjára a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének - közölte a hétfői tanácskozás után Gellért Kis Gábor, a grémium elnöke.

Az elnök részleteket nem közölt az ülésen történtekről, ám az MTI név nélkül nyilatkozó kuratóriumi tagoktól úgy értesült: a tizennégy pályázó közül az első, az úgynevezett szimpátiaszavazáson heten kapták meg az elnökségi tagok többségének voksát. Közülük az információ szerint az utolsó körben Szomráky Béla, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének korábbi vezetője kapta a legtöbb, ám a jelöltté váláshoz szükséges hatnál eggyel kevesebb szavazatot. Mellette Balogh Gábor jogász jutott az utolsó körbe, közölték a névtelenséget kérő források.

Az elnökség döntött arról, hogy új pályázatot ír ki a tisztségre, ennek szövegét napokon belül közzéteszik országos napilapokban; az előzetes tervek szerint december 19-én tehetne kísérletet ismét a kuratórium az elnökválasztásra, és ugyanaznap próbálna rádióelnököt jelölni a kuratóriumi elnökség.

A mostani volt a közszolgálati médium elnöki tisztségére kiírt harmadik pályázat; első menetben, május elején Such Györgyöt jelölte a posztra az elnökség, ám ő nem kapott elegendő mértékű támogatást a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészül nagykuratóriumban.

A második pályázat során, augusztus elején az elnökség nem tudott konszenzusos jelöltet állítani: akkor is egy szavazat hiányzott a legnagyobb támogatottságú induló, Benda László televíziós külpolitikai szerkesztő jelöléséhez.

Az elnökség ülését követően kezdte meg tanácskozását a kuratórium: ennek napirendjén már csupán egyetlen téma, a Magyar Rádió Rt. alapító okiratának módosítása szerepel. E kérdés lényege, hogy szabályozzák, milyen módon jelölik ki a mostanihoz hasonló, elnök nélküli periódusokban az intézmény ügyvezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik