Belföld

Armstrong nem folytatja

Az idei, sorrendben hetedik Tour de France-sikere után a visszavonulás mellett döntő amerikai Lance Armstrong kijelentette: a folyamatos doppingvádak, és az őt körülvevő jelenlegi hangulat miatt nem tér vissza a sportágba.

A L’Equipe című francia lap a múlt hónapban azt írta, hogy Armstrong az első Tour de France-sikere alkalmával, 1999-ben doppingolt, eritropoetint (EPO) használt, és ez csak most, az akkor levett minták újbóli ellenőrzése során derült ki. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a texasi születésű klasszis doppingolt volna, így eljárást sem lehet indítani ellene, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Armstrong ellen fordult.

„Büszkén fejeztem be a karrierem, nem térek vissza. Beleőrülök ebbe az egészbe. Korábban azért tartottam volna jó megoldásnak a folytatást, mert úgy gondoltam ez a helyes, de ezek után nem fogok rajthoz állni Franciaországban, hogy aztán az országúton, az ellenőrzéseken és a szállodákban is bizonygatni kelljen az igazamat” – nyilatkozta a USA Today című napilapnak a 34. születésnapját vasárnap ünneplő kerekes.

Armstrong egyébként még az idei viadal előtt javasolta: a 2005-ben levett vizeletmintáit tárolják tíz évig, és ezeket utólag is lehet majd elemezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik