Belföld

Sorkatonák nélkül tartottak hadgyakorlatot

Magyarország biztonságban van, ennek a biztonságnak egy fontos darabját a katonák adják nekünk - jelentette ki a miniszterelnök azon a csütörtöki hadgyakorlaton, amelyet háromezer meghívott jelenlétében a Veszprém megyei Öskü és Hajmáskér gyakorlóterén bonyolítottak le.

A gyakorlatot a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnoksága és a Magyar honvédség Légierő Parancsnokság 15 egységének összesen 1 691 fős állománya hajtotta végre 430 különböző harc- és gépjármű, valamint 12 légvédelmi és 17 repülőeszköz bevetésével. A gyakorlaton a Magyar Honvédség feladatai közül elsősorban a nemzetközi válságkezelésben való részvétel feladatait mutatta be a NATO reagáló erők kötelékébe felajánlott magyar alegység. A feladat úgynevezett szinten tartó kiképzésnek számít.

A gyakorlat célja a Magyar Honvédség törvényekben megfogalmazott feladataira kialakított szervezetek és képességek bemutatása, az önkéntes haderőre történt átállás óta elért kiképzési eredmények szemléltetése volt, komplex – éleslövészettel egybekötött – harcászati gyakorlat, dinamikai és technikai bemutató keretében. Az eseményen a kormány, az Országgyűlés Honvédelmi és Külügyi Bizottságának és a társminisztériumok képviselői is megjelentek.

A “Bevetési irány 2005” gyakorlat a HM első olyan gyakorlata volt, melyen sorállományú katonák már nem vettek részt; az idén hasonló rendezvényre már nem kerül sor. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elmondta, hogy az év hátralévő része és a következő esztendő felének költségvetése kiegyensúlyozott helyzetet hoz a HM számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik