Belföld

Az önkormányzatok veszítenek a büdzsével

Mintegy százmilliárd forinttal csökken az önkormányzatok költségvetése jövőre az adók mérséklése miatt - mondta a Belügyminisztérium politikai államtitkára az MTI-nek Bélapátfalván, csütörtökön. Az ellenzék szerint beláthatatlanok az eddig is szűkös önkormányzati keretek csökkentésének következményei.

A tervek szerint az adócsökkentés nyomán, az idei 1349 milliárd forintról 2006-ban 1255 milliárd forintra csökken az önkormányzatok költségvetése – közölte Juhász Gábor. Mint mondta, a számítások szerint mintegy 300 milliárd forinttal csökkennek az állami bevételek, így apad az elosztható források mértéke is, ez pedig nem csupán a központi államigazgatást, de a helyi közigazgatást is érinti.

Juhász Gábor szerint ebben a helyzetben a településeknek hatékonyabban és olcsóbban kell ellátniuk a közfeladatokat, akár az intézmények és szolgáltatások közös működtetése révén is.
A politikus elmondta, hogy az idei évhez hasonlóan az állam jövőre is külön pénzügyi keretet biztosít a többcélú kistérségi társulások működtetésére. Így a közösen vállalt feladatoktól függően 45 és 80 millió forint közötti többletforrásra számíthatnak a kistérségek. Ugyanakkor az állam szűkíteni kívánja a kötelező önkormányzati feladatok körét és bizonyos feladatok ellátása, intézmények működtetése a jövőben már csupán ajánlott lesz a helyhatóságok számra.

Kovács Zoltán, az önkormányzati bizottság fideszes elnöke szerint ismét az önkormányzatokon, a kisebb településeken élő embereken fog spórolni a kabinet, amelynek “kontárkodó, eredménytelen ténykedése” következtében a tönk szélére került a hazai önkormányzati rendszer. Az ellenzéki politikus szerint a pénzmegvonás következményei beláthatatlanok, ráadásul bizonytalan még a jövő évi közalkalmazotti béremelések és a 13. havi juttatás mértéke és fedezete is. Kovács Zoltán csütörtök délutáni közleményében hangsúlyozta: a spórolást a kormánynak inkább a saját portáján kellene kezdenie.

Gémesi György szerint minősíthetetlen és elfogadhatatlan Juhász Gábor bejelentése. Az MDF elnökségi tagjának, Gödöllő polgármesterének közleménye szerint ez a bejelentés megkérdőjelezi a miniszterelnök szavahihetőségét is, hiszen néhány hónappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc a Települési Önkormányzatok Szövetségének közgyűlésén kijelentette, hogy ha több nem is, kevesebb sem lesz az állami támogatás a feladatok ellátására.

Korábbi közlés szerint a jövő évi büdzsé részleteiről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök számol be a sajtónak hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik