Belföld

Szatmári: a kémügy a magyar kormány ellen irányult

Szatmári Tibor szerint a személyét és feleségét hírbe hozó kémügy kirobbantói nem őt és házastársát, hanem a magyar kormányt kívánták célba venni.

A Ziua független román napilap két teljes újságoldalt szentelt szerdai számában a Szatmári-ügynek. Az egyiken interjút közöl az ügy főszereplőjével, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt budapesti képviselőjével, a másikon az eset történéseit foglalja össze. Egy kérdésre adott válaszában Szatmári tagadja, hogy Verestóy Attila romániai szenátor „üzleti ügyeit” képviselte volna Budapesten.

Egy másik kérdésre, amely arra vonatkozik, miért szakította meg vele hirtelen a kapcsolatokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek budapesti képviselője volt, leszögezte: semmiféle konfliktusa nem volt Markó Bélával, a szövetség elnökével. Arról van szó csupán, hogy a választások után Markó miniszterelnök-helyettes lett, s ezen a poszton nem tarthat fenn a romániai diplomáciával párhuzamos struktúrát – tette hozzá.

Szatmári kifejtette: a budapesti román nagykövetséggel valóban volt munkakapcsolata. A romániai alkotmánymódosító népszavazás, illetve a romániai parlamenti választások idején tagja volt akkor a nagykövetségen működő választási bizottságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik