Belföld

A szaktárca állja a vérkészítmények árkülönbözetét

Az Egészségügyi Minisztérium fedezetet biztosít a vérkészítmények megemelkedett árához - közölte a szaktárca az MTI-vel szerdán.

Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló rendelet szeptemberi módosítását a vérkészítmények 2005. augusztus 1-jei árváltozása is indokolta.

Annak érdekében, hogy az egészségügyi szolgáltatók számára a térítési díj emelkedése ne okozzon érzékelhető nehézséget, illetve ne vezessen az ellátás színvonalának visszaeséséhez, a módosított rendelet szerint október 1-jétől több pénzt kapnak az intézmények azokért a beavatkozásokért, amelyek során a megemelkedett árú készítményt használják.

Mint írják, a rendelet módosításával megtörtént a CT és MRI vizsgálatok díjharmonizációja, illetve az ezek finanszírozására rendelkezésre álló összeg 2006. januártól történő egyesítése a már összevont fekvő- és járóbeteg-szakellátási kasszával.

A hatálybalépés napjától, vagyis a 2005. október 1-jétől jelentett vizsgálatok díja azonos lesz a járóbeteg-ellátási alapdíjjal. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően az egészségügyi intézmények könnyebben tudják majd előre tervezni a rendelkezésükre álló forrás felhasználását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik