Belföld

138 milliót csaltak ki az OEP-től

Mintegy 138 millió forint jogalap nélküli ellátás kifizetésére derült fény az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szúrópróbaszerű ellenőrzése eredményeként - közölte Bukodi Zsolt, az OEP felügyeleti ellenőrzési főosztályának vezetője kedden Budapesten.

Ötven olyan esetet vizsgáltak, ahol a napi pénzbeli ellátás – táppénz, baleseti táppénz, gyes, gyed – 50 ezer és 178 ezer forint között mozgott. Több hónapon vagy akár egy éven át. Az ellenőrzés kiterjedt a biztosítási és adatszolgáltatási továbbá a munkaadók biztosítotti jogviszony be- illetve kijelentési kötelezettségére – mondta a sajtótájékoztatón.

Közölte: 13 esetben a foglalkoztatónál nem volt a biztosítási jogviszony alapját képező munkaszerződés vagy a szerződésben nem szerepelt a munkaviszony kezdete, időtartama, a munkavégzés helye és a munkakör, 14 esetben pedig a jövedelemadatokban találtak szabálytalanságokat és 9 esetben a munkáltató nem tett eleget a munkavállalói jogviszony be- és kijelentési kötelezettségének.

Az így kifizetett jogalap nélküli ellátás 138 millió forint, amely összeget megközelítőleg ugyanennyi kamat is terhel. Ezt az összeget a munkaadóknak kell majd visszafizetniük – tudatta.

Volt olyan eset is, ahol csak azért kötöttek munkaszerződést, hogy a táppénzt igénybe tudják venni – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik