Belföld

Becsöngettek a parlamentben

Gyurcsány Ferenc beszédével megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A miniszterelnök iskolai évnyitó-hangulatú felszólalásában szót emelt a populizmus ellen, összefoglalta a kormány eddigi tevékenységét, illetve megdorgálta Orbán Viktort.

Dagonyázás vagy törvényhozás?

Főleg az ellenzéki pártok állnak szkeptikusan a hétfővel induló őszi ülésszakhoz. Lendvai Ildikó a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, a jövő évi választások rá fogják nyomni bélyegüket a parlamenti munkára, így élesedő vitákra lehet majd számítani. Deutsch Tamás a napilapnak elmondta, reméli, hogy több kormányzás és kevesebb kampány lesz az őszi ülésszakon. Hozzátette: a Fidesz minden olyan javaslathoz partner lesz, amely a választók érdekeit szolgálja. Az MDF frakcióvezetője fogalmazott a legkeményebben. Herényi Károly elmondta, hogy ha pusztán kampányolni akarnak majd a pártok, akkor nem lesz más, mint dagonyázás a posványban.

 

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásával megkezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő a bevezetőben hangsúlyozta: Magyarország lakosainak többsége nem úgy vélekedik a politikusokról, hogy ők a nemzeti örökség ápolói, sőt, véleményük szerint a képviselők nem élnek azzal a lehetőséggel és felelősséggel, amelyet a választók rájuk ruháztak.


„A politikusokat nem nagyszerű, a hazáért mély felelősséggel dolgozó honatyákként látják, de ez nem az ő hibájuk” – véli a miniszterelnök. Hozzátette, a legnagyobb baj az együttműködés hiánya. Mint mondta, a rendszerváltás vívmányának, a demokratikus versengésnek nem lenne szabad elhomályosítania a hazafias együttműködést. Gyurcsány Ferenc ismét hangoztatta, hogy a demokratikus politikusok elsődlegesen ugyanannak a hazának a tagjai, és csak ezt követően liberálisok, szociáldemokraták vagy konzervatívok. Nemcsak riválisai, hanem együttműködő partnerei is egymásnak.

Populizmus: a közös ellenség

A miniszterelnök beszédében kifejtette: egy liberálisnak, szociáldemokratának vagy konzervatívnak nem a másik irányzat, hanem a populizmus az ellenfele. Magyarország különösen veszélyeztetett ebből a szempontból, hiszen a védelmet nyújtó demokratikus középpártok még nem olyan erősek. Gyurcsány Ferenc szerint ezen pártoknak három jellemzőjük van: hisznek a demokratikus parlamentarizmus szükségességében, tisztelik vetélytársaikat és – a populizmussal ellentétben – elismerik legitimitásukat, és végül programalapú politizálást folytatnak. „Magyarországnak szüksége van demokratákra, de nincs szüksége populistákra” – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: a politikusok szótárából ki kéne törölni a „hazaáruló” szót, és helyébe a „hazaszeretetet” kéne tenni.

Fejmosás Orbán Viktornak

Beindul a nagyüzem

Az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel a jövő hétfőn tárgyal és végszavaz az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását kezdeményező kormányjavaslatról. Ezenkívül a miniszterelnök ígéretének megfelelően a kormány az év végig törvénycsomagot nyújt be az állami vagyonkezelésről. Az év végéig arra vonatkozóan nyújtanak be törvénycsomagot az Országgyűlésnek, hogy a privatizáció lezárásával, új intézmények és szabályok létrehozásával hogyan alakítsák ki a fejlesztési célú állam vagyonkezelési rendszerét, a magán- és köztulajdon együttműködésének minél jobb kereteit.

Gyurcsány Ferenc felszólalt a Fidesz elnökének több, a gazdaság válságát sulykoló kijelentése miatt. A miniszterelnök sérelmezte, hogy nyilvános tévévitájuk alkalmával elődje nem volt hajlandó a kérdésről tárgyalni, és adatokkal alátámasztani, miért gondolja úgy, hogy a magyar gazdaság válságban van. „Teljesítményhiány ma nem a gazdaságban, hanem a politikában van” – véli a kormányfő. Majd megismételte korábbi beszédeiben gyakran hangoztatott álláspontját: a kormánynak szüksége van ellenzékre, de a nemzet ügyének nincs.

Jó úton haladunk

A miniszterelnök évadnyitó beszédében sorra vette kormánya eddigi teljesítményét, főleg a Száz lépés programjának intézkedéseit. Ezek megvalósításához több felelősséget kért a parlamenttől. Mint Gyurcsány Ferenc kifejtette, a gazdaság jó úton halad, de két fő kihívással meg kell még küzdenie: a foglalkoztatás bővítése és a költségvetés megalkotása a legfontosabb teendők most. „Magyarországon több munkahely kell, és ha van igazi közös nagy kihívás, akkor az, hogy lesz-e több munkahely” – mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, hogy felkérte a munkaügyi minisztert, szeptember 30-ig készítsen jelentést a parlamentnek a foglalkoztatás helyzetéről, és tegyen javaslatot, „hogy adjunk egy újabb lendületet új munkahelyek teremtésére”. A kormányfő hangsúlyozta: a jövő évi büdzsé elkészítése kapcsán a kormány szándéka, hogy fegyelmezett és szigorú költségvetéssel szolgálja azt a politikát, amelynek leglényegesebb elemeit meghirdették a kormány „Lendületben az ország” elnevezésű programjában és a Száz lépés programjában.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik