Belföld

62 milliárdnyi önkormányzati beruházás

A kormány a jövő évi pályázatra benyújtott önkormányzati koncepciók közül 72 beruházás támogatását javasolja.

A beruházások összértéke több mint 62 milliárd forint, amelyből 50 milliárd forintot tesz ki az állami támogatás – áll a Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatalának hétfői közleményében.

A kormány javaslata az egészségügyi fejlesztésekhez 10,6, kulturális célokra 6,6, oktatási célokra 15,7, szociális célokra 6,1, ivóvízminőség javítására és szennyvízberuházásokra összesen 11,1 milliárd forint címzett támogatás megítélését irányozza elő.

Az oktatási beruházások térségi célokat szolgáló oktatási intézmények illetve óvodák rekonstrukcióját, bővítését jelenti ott, ahol azt a létszám emelkedése indokolttá teszi.

A vízgazdálkodási ágazatban támogatást kapnak az önkormányzatok a belterületi vízrendezéshez, a biztonságos ivóvízellátáshoz és az ivóvíz minőségének javításához. Az ágazatban támogatott beruházások közel fele, de értékben az összes címzett támogatás közel egynegyede az adott térség szennyvízelvezetését és tisztítását szolgáló beruházások megvalósítását teszi lehetővé. A javaslatok között szerepel több olyan település belterületi vízrendezése is, ahol az ez évi időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki.

A 11 támogatott kulturális beruházás között színház rekonstrukció, művelődési központok, könyvtárak rekonstrukciójának támogatása szerepel, ezzel is elősegítve a lakosság kulturális igényeinek színvonalasabb kielégítését.

Az egészségügyben folytatódik a kiemelt területi feladatokat ellátó kórházak, rendelőintézetek rekonstrukciója.

A szociális ágazat 6 beruházása főként az idősek, a fogyatékosok, a tartósan ellátásra szorulók és a hajléktalanok helyzetén javít egy-egy megyében.

Dinamikusan növekszik a támogatásban részesülő önkormányzati projektek száma. Míg a címzett támogatással segített beruházások száma az Orbán-kormány utolsó teljes évében (2001-ben) mindössze 30 volt, öt évvel később (2006-ban) várhatóan már 72. A címzett támogatások segítségével több százezer ember életminőségén tud érdemben javítani a kormány.

Az előző kormány 4 év alatt mindössze 86 milliárd forintot fordított az önkormányzatok címzett támogatására, a jelenlegi koalíció viszont már eddig is mintegy 200 milliárd forinttal segítette az önkormányzatokat. Ezt a számot mintegy 50 milliárd forinttal növeli a 2006. évi címzett támogatásokat tartalmazó javaslat. Fentieken túl az EU támogatással megvalósuló Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében 2004-2006 között további mintegy 100 milliárd forint segíti elő a települések fejlődését – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik