Belföld

12 sérültje van a nógrádi vonatbalesetnek

Hajnalban két személyvonat ütközött össze Nógrád megyében, a Balassagyarmattól 11 kilométerre délre fekvő Mohora és a tőle három kilométerrel még délebbre lévő Magyarnándor közötti pályaszakaszon. Tizenkét ember sérült meg a balesetben.

A mohorai és csesztvei közúti-vasúti átkelőhely közötti nyílt vasúti pályán egy kanyarban egy Aszódról érkező kétkocsis és egy Balassagyarmat felől közlekedő három kocsis BZ típusú motorvonat ütközött össze a nyílt pályán úgy, hogy egymással szemben azonos sínpályán haladtak. Mindkét szerelvény motorkocsija kisiklott. Az MTI úgy tudja, hogy az aszódi járatnak Magyarnándorban kellett volna bevárnia a másik vonatot. Azt még nem tudni, milyen sebességgel haladtak a vonatok, de a szakaszon 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben.


A közlemények szerint nem a műszaki berendezés hibája, hanem emberi mulasztás okozta a balesetet. A vonatok egymással szemben, azonos sínpályán haladtak az ütközés előtt.


Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a riasztást hat óra nyolc perckor kapták. A hajnali munkásjáratokon sokan utaztak, de mire a rendőrség megérkezett, alig találtak valakit a helyszínen. A mentők elvitték a sérülteket, a távolsági járatok pedig felvették az utasokat.


A sérültek közül ketten törésgyanús sérülést szenvedtek, de nincsenek életveszélyben, a többiek csak könnyebb sérüléseket – karcolásokat, zúzódásokat – szenvedtek –  mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője . A sérülteket a balassagyarmati kórházba szállították.


A korábbi jelzéssel ellentétben nem volt szükség arra, hogy a tűzoltók vágják ki az egyik bennszorult mozdonyvezetőt.


A MÁV közleménye szerint a vonatok helyett az utasokat autóbuszok szállítják. A helyreállításig késésekkel is számolniuk kell az erre utazóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik