Belföld

A pályakezdők elhelyezkedését könnyítené a kormány

A pályakezdő fiataloknak egyre rosszabb az elhelyezkedési lehetőségük - jelentette ki a foglalkoztatási és munkaügyi miniszter pénteken Püspökladányban.

“Az oktatási rendszer és a munkaerőpiac között nincs szerves kapcsolat” – jelölte meg ennek egyik nyilvánvaló okát Csizmár Gábor, amikor részt vett a “Diplomás Pályakezdők a non-profit szektorban” című hajdú-bihari munkaerőpiaci program indításán.

Mint mondta, október 1-jétől valamennyi pályakezdőnek támogatást nyújt a kormány, még pedig úgy, hogy jelentős járulékkedvezményt biztosít a munkáltatóknak. Csizmár Gábor példaként említette: ma 100 forint munkabér után 35 forint járulékot fizetnek be a munkáltatók, október 1-jétől pályakezdők esetében ez a járulékköltség egy évig 15 százalék lesz, a második évben pedig 25 százalék.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány most készíti elő és év végégig megindítja a civil szervezetek foglalkoztatási kapacitásának bővítésére irányuló programot.

Csizmár Gábor a sajtótájékoztatón jelezte azt is, hogy november 15. és 2006. május 31. között egy “soha nem látott méretű” közfoglalkoztatási program keretében 24 ezer embert foglalkoztatnak 6 órás munkaviszonyban. A költségek 60 százalékát a költségvetés, 40 százalékát az önkormányzatok finanszírozzák. Utóbbiaknak azonban ez nem kerül pluszforrásba, ugyanis átcsoportosíthatnak erre a közcélú keretből.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik