Belföld

820 milliárd forint értékű fejlesztések az NFT-ből

A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretein belül 1667 településen valósul meg fejlesztés 820 milliárd forint értékben. Az NFT-s programok 33 621 új munkahelyet hoztak létre és csaknem 100 ezer munkahelyet erősítettek meg - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss Péter kancelláriaminiszter.

A Fidesz szerint nettó befizetők vagyunk


A Fidesz szerint Magyarország többet fizetett be az uniós intézményekhez, mint amennyi tőlük kapott pénzt felhasznált a büdzsé.
Egy tagország és az EU közti pénzügyi egyenleget a felhasznált források határozzák meg. 



A Miniszterelnöki Hivatalt vezető szocialista politikus kiemelte, hogy a visegrádi országok közül Magyarország áll a legjobban a források lehívásával, szerződésekkel lekötötte a 2006 végéig rendelkezésre álló támogatási források 58 százalékát. Ez azt jelenti, hogy 392 milliárd forint erejéig kötöttek szerződéseket. A magyarországi kifizetések a keret 10 százalékában történtek meg, összesen csaknem 67 milliárd forint értékben, szemben a csehországi 1,1, a lengyel 4,5 és a szlovákiai 3,3 százalékkal.

A beérkezett 24 345 pályázatból több mint 15 ezret már elbíráltak. A támogatott projektek aránya az NFT-keret arányában 75 százalékos, összege 513,3 milliárd forintot tesz ki.

A 2007-ben induló második fejlesztési terv 12-15 ezer milliárd forintot, az első tízszeres nagyságrendjét fogja jelenteni fejlesztésben Magyarország számára – emelte ki Kiss Péter.

Ekkora pénzből, ami már most a kezünkben van, illik csodát csinálni, és Magyarországra ráfér, hogy ezt az esélyt valóban az ország felzárkózására tudjuk kihasználni – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Kiss Péter az uniós be- és kifizetések egyenlegét ismertetve közölte: Magyarország tavaly 76 milliárd, idén pedig várhatóan mintegy 95 milliárd forint plusszal zárja az évet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik