Belföld

Szükség lehet továbbra is a magyar katonákra Irakban

A NATO jövő héten tartja haderő-tervezési konferenciáját, amelyen kiderülhet, hogy januártól szükség lesz-e a magyar őrszázadra Irakban - nyilatkozta a vezérkari főnök első helyettese az MTI-nek kedden.

A magyar részvétel attól függ, hogy elegendő felajánlást tesznek-e a tagállamok a NATO iraki kiképzési missziójával kapcsolatban – közölte Braun László altábornagy. A magyar felajánlás 2006. szeptemberig érvényben van, azaz ha szükség van rá, a 120 fős magyar őrszázad januártól képes ellátni feladatát, a NATO kiképzőközpont védelmét Irakban – mondta a tábornok.

A NATO tervei szerint a jövő év elejétől kell megoldani a bagdadi kiképzőközpont biztosítását, amelyhez legalább három századnyi erő szükséges. Jelenleg az objektum védelmét biztonsági őrök látják el. A szeptember 15-ei haderő-tervezési konferencián kiderülhet, hogy a NATO által igényelt feladatok ellátásához mely nemzetek járulnak még hozzá. Braun László közlése szerint egyebek között szükség van gyorsreagálású szakaszra, de robbanóanyag-keresést és konvojkísérést ellátó katonákra is.

Az iraki kiképzési misszióban ez év február óta dolgoznak NATO-törzstisztek, akik többek között az irakiak későbbi kiképzését végző személyeket készítik fel feladatukra.

A honvédelmi miniszter a nyár elején azt nyilatkozta, hogy decemberig nem lesz szükség a magyar őrszázadra. Ezt azzal indokolta, hogy a NATO-tagállamok többsége vonakodik a műveletekhez való konkrét felajánlások megtételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik