Belföld

Nem alkotmányellenes a gyógyszerek árrésének befagyasztása

Elutasította a gyógyszerek kereskedelmi árrését befagyasztó rendelkezések elleni indítványokat kedden Alkotmánybíróság (Ab).

Az Ab elutasította azokat az indítványokat is, melyek mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását kérték az árrés rögzítése által okozott bevételkiesés kompenzálásának elmaradása miatt. A testület szerint az egészségügyi miniszter a hatósági árszabályozásra vonatkozó törvényi előírások keretei között alkotta meg a vizsgált rendelkezéseket.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az MTI-nek a döntéssel kapcsolatban elmondta: tudomásul vették az Ab határozatát, hozzátéve, hogy nem terveznek további lépést a 2001-es, a gyógyszerek kiskereskedelmi árrését befagyasztó rendelkezés ügyében. Elmondta: ez az Ab-határozat is jól mutatja, hogy a gyógyszerészek nagyon kiszolgáltatottak a mindenkori egészségügyi miniszter döntéseinek.

Az Orbán-kormány idején, 2001-ben befagyasztották a gyógyszerek kiskereskedelmi árrését, eszerint a 3500 forint fölötti készítmények után egységesen 630 forint volt az árrés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik