Belföld

A Fidesz szerint nem megoldás a “görög-útlevél”

A határon túli magyarok problémái nem kezelhetők sem a kormány által javasolt nemzeti vízummal, sem a "görög-útlevéllel" - jelentette ki Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

A Fidesz szerint a magyar állampolgárság kiterjesztése lehetne biztos megoldás. Ezzel kapcsolatban nyitottak arra, hogy egyeztetés induljon az állampolgársági alapon és a magyarországi lakóhely alapján járó jogok tisztázására. Az ellenzéki párt a leszármazás alapján történő állampolgárság intézményét támogatja, a vérségivel szemben.

Németh szerint a görög modellt az unió átmeneti, megszüntetésre váró intézkedésként engedélyezte, ezáltal lecsökken a valószínűsége annak, hogy ezt a megoldást alkalmazni lehetne. A nemzeti vízum esetében azt kifogásolta, hogy nem adható ki tömegesen, és magas, 50 eurós vízumdíjat kell beszedni utána.

Péntek délelőtt a Fidesz nemzetpolitikai kérdésekről nem nyilvános egyeztetést folytatott a határon túli magyar szervezetek képviselőivel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával, a Vajdasági Magyar Szövetséggel, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, valamint horvátországi és szlovéniai magyar szervezetekkel.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napra pontosan háromnegyed évvel a kettős állampolgárságról rendezett népszavazás után találkozik hétfőn a határon túli magyar szervezetek vezetőivel. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: üdvözli, hogy a kormányfőnek kilenc hónap alatt “sikerült kihordania magában azt a bátorságot, hogy a határon túli magyarok szemébe nézzen”, a felettük aratott “ritka gyalázatos győzelem után”.

A politikus szerint a Szülőföld Alap programja ezer sebből vérzik, közel egy éve várat magára a pályázatok kiírása, de azt sem lehet tudni, hogy megvan-e az ígért 1 milliárd forintos költségvetés. A kormány az autonómia ügyében sem az uniós normaalkotás területén, sem a kétoldalú diplomáciában nem tett semmit – mondta. A határátlépési 3000 forintos illeték ügyében kitért arra, hogy a külügyi tárca azt javasolta egy kommunikációs anyagban, hogy a Szülőföld Alap Tanácsa ne szavazza meg a javaslatot, mert így könnyebb lesz a határon túli magyarokkal elfogadtatni a kormány álláspontját. Ez tükrözi a leghűbb módón magyar kormány nemzetpolitikáját – jegyezte meg a politikus, aki szerint tagadhatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc történelmileg egyedülálló módon volt képes ellenségeskedést, bizalmatlanságot szítani határon túli és inneni magyarok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik