Belföld

A Fidesz szerint nem megoldás a “görög-útlevél”

admin
admin

2005. 09. 02. 18:15

A határon túli magyarok problémái nem kezelhetők sem a kormány által javasolt nemzeti vízummal, sem a "görög-útlevéllel" - jelentette ki Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

A Fidesz szerint a magyar állampolgárság kiterjesztése lehetne biztos megoldás. Ezzel kapcsolatban nyitottak arra, hogy egyeztetés induljon az állampolgársági alapon és a magyarországi lakóhely alapján járó jogok tisztázására. Az ellenzéki párt a leszármazás alapján történő állampolgárság intézményét támogatja, a vérségivel szemben.

Németh szerint a görög modellt az unió átmeneti, megszüntetésre váró intézkedésként engedélyezte, ezáltal lecsökken a valószínűsége annak, hogy ezt a megoldást alkalmazni lehetne. A nemzeti vízum esetében azt kifogásolta, hogy nem adható ki tömegesen, és magas, 50 eurós vízumdíjat kell beszedni utána.

Péntek délelőtt a Fidesz nemzetpolitikai kérdésekről nem nyilvános egyeztetést folytatott a határon túli magyar szervezetek képviselőivel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával, a Vajdasági Magyar Szövetséggel, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, valamint horvátországi és szlovéniai magyar szervezetekkel.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napra pontosan háromnegyed évvel a kettős állampolgárságról rendezett népszavazás után találkozik hétfőn a határon túli magyar szervezetek vezetőivel. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: üdvözli, hogy a kormányfőnek kilenc hónap alatt “sikerült kihordania magában azt a bátorságot, hogy a határon túli magyarok szemébe nézzen”, a felettük aratott “ritka gyalázatos győzelem után”.

A politikus szerint a Szülőföld Alap programja ezer sebből vérzik, közel egy éve várat magára a pályázatok kiírása, de azt sem lehet tudni, hogy megvan-e az ígért 1 milliárd forintos költségvetés. A kormány az autonómia ügyében sem az uniós normaalkotás területén, sem a kétoldalú diplomáciában nem tett semmit – mondta. A határátlépési 3000 forintos illeték ügyében kitért arra, hogy a külügyi tárca azt javasolta egy kommunikációs anyagban, hogy a Szülőföld Alap Tanácsa ne szavazza meg a javaslatot, mert így könnyebb lesz a határon túli magyarokkal elfogadtatni a kormány álláspontját. Ez tükrözi a leghűbb módón magyar kormány nemzetpolitikáját – jegyezte meg a politikus, aki szerint tagadhatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc történelmileg egyedülálló módon volt képes ellenségeskedést, bizalmatlanságot szítani határon túli és inneni magyarok között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.