Belföld

A Fidesz szerint nem megoldás a “görög-útlevél”

admin

2005. 09. 02. 18:15

A határon túli magyarok problémái nem kezelhetők sem a kormány által javasolt nemzeti vízummal, sem a "görög-útlevéllel" - jelentette ki Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

A Fidesz szerint a magyar állampolgárság kiterjesztése lehetne biztos megoldás. Ezzel kapcsolatban nyitottak arra, hogy egyeztetés induljon az állampolgársági alapon és a magyarországi lakóhely alapján járó jogok tisztázására. Az ellenzéki párt a leszármazás alapján történő állampolgárság intézményét támogatja, a vérségivel szemben.

Németh szerint a görög modellt az unió átmeneti, megszüntetésre váró intézkedésként engedélyezte, ezáltal lecsökken a valószínűsége annak, hogy ezt a megoldást alkalmazni lehetne. A nemzeti vízum esetében azt kifogásolta, hogy nem adható ki tömegesen, és magas, 50 eurós vízumdíjat kell beszedni utána.

Péntek délelőtt a Fidesz nemzetpolitikai kérdésekről nem nyilvános egyeztetést folytatott a határon túli magyar szervezetek képviselőivel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával, a Vajdasági Magyar Szövetséggel, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, valamint horvátországi és szlovéniai magyar szervezetekkel.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napra pontosan háromnegyed évvel a kettős állampolgárságról rendezett népszavazás után találkozik hétfőn a határon túli magyar szervezetek vezetőivel. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: üdvözli, hogy a kormányfőnek kilenc hónap alatt “sikerült kihordania magában azt a bátorságot, hogy a határon túli magyarok szemébe nézzen”, a felettük aratott “ritka gyalázatos győzelem után”.

A politikus szerint a Szülőföld Alap programja ezer sebből vérzik, közel egy éve várat magára a pályázatok kiírása, de azt sem lehet tudni, hogy megvan-e az ígért 1 milliárd forintos költségvetés. A kormány az autonómia ügyében sem az uniós normaalkotás területén, sem a kétoldalú diplomáciában nem tett semmit – mondta. A határátlépési 3000 forintos illeték ügyében kitért arra, hogy a külügyi tárca azt javasolta egy kommunikációs anyagban, hogy a Szülőföld Alap Tanácsa ne szavazza meg a javaslatot, mert így könnyebb lesz a határon túli magyarokkal elfogadtatni a kormány álláspontját. Ez tükrözi a leghűbb módón magyar kormány nemzetpolitikáját – jegyezte meg a politikus, aki szerint tagadhatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc történelmileg egyedülálló módon volt képes ellenségeskedést, bizalmatlanságot szítani határon túli és inneni magyarok között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.