Belföld

Vizsgálják az érdi földmozgás okait

A legújabb megállapítások szerint lelassult Érd Ófalui részén a Kakukk-hegy földmozgása, ami miatt a hét végén négy családot kellett kiköltöztetni. Jelenleg szakemberek vizsgálják mi okozhatta a földmozgásokat - közölte a helyi önkormányzat. főmérnöke hétfőn az MTI-vel

Az önkormányzat felkérésére hétfőn a műszaki egyetem talajmechanikusai vesznek majd mintát, hogy ezt elemezve megállapítsák, mi idézheti a domb oldalán a felszín repedezéseit.

A nap feladata, hogy a föld alatt futó víz- és gázvezetékekbe olyan tolózárakat lehessen elhelyezni, amelyek lehetővé teszik, hogy a környékbeli házakba ismét be lehessen indítania a szolgáltatásokat, ezeket ugyanis elővigyázatosságból ki kellett iktatni – tette hozzá a szakember.
Ily módon 45 otthonban ismét folyik majd a csapból a víz és lehet gázzal főzni. A repedések által leginkább érintet négy házba azonban továbbra sem lehet visszaköltözni.

A kiköltöztetett lakók részben rokonoknál, részben az önkormányzat által felajánlott lakásokban találnak átmeneti otthont. A környékbelieknek, amíg a közműszolgáltatást vissza nem kapcsolják, továbbra is lajtos kocsikkal biztosítják a vizet, várhatóan még egy napig.

Az érdi főmérnök azt is elmondta, hogy feltehetően a környéken lezajlott nagyszabású építkezések, a Járom utcában guruló nehézjárművek és az utóbbi hetek esőzései idézték elő a felszínen a repedezéseket. Ezek a rések néhol 4-5, máshol 2-3 centiméteresek, hétfő reggelre azonban már csupán 1-2 milliméterrel tágultak. Az okok szakmai elemzése egy-két napot vesz igénybe. Ennek ismeretében dönt majd az önkormányzat, hogy milyen intézkedést hozzon a helyzet megoldására – mondta el Kovács Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik