Belföld

Újabb magyar sikerek a kajak-kenu világbajnokságon

A magyar versenyzők egy arany, egy ezüst és két bronzérmet szereztek zágrábi kajak-kenu világbajnokság vasárnap délelőtti 500 méteres döntőjében. A Kovács Katalin - Janics Natasa kajakos duó győzött, a Kozmann György-Kolonics György kenupáros másodikként, Viski Erzsébet (k-1) és a női kajaknégyes pedig harmadikként zárt.

A finálék során a magyarok közül elsőként azt a Vereckei Ákost szólították rajthoz, aki 1998 és 2001 között háromszor nyerte meg a kajak egyesek vb-küzdelmét ezen a távon, két évvel ezelőtt, az egyesült államokbeli Gainesville-ben azonban csupán hetedik lett. A magyar klasszisnak ezúttal sem volt szerencséje: legjobban Baggaley rúgta be magát, Vereckeinek pedig – Altepost, van Koeverden és Mendelski mögött – meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

A női kajak egyesek döntőjében a címvédő Kovács Katalin és az olimpiai bajnok Janics Natasa távollétében az a Viski Erzsébet képviselte a magyar színeket, aki az előcsatározások során rendkívül bíztató teljesítményt nyújtott. A poznani kontinensviadalon második magyar lapátforgató – aki korábbi kijelentése alapján éremért érkezett Zágrábba – ezúttal mindenképpen meg akarta verni a Lengyelországban előtte végző Nicole Reinhardtot, ám ez most sem sikerül neki, és a bronzérmet szerezte meg.

A párosok fináléit a férfi kajak kettesek csatája nyitotta, a mezőnyben ott volt az Eb-bronzérmes Kammerer Zoltán-Kucsera Gábor duó is, utóbbi rendkívül feldobott állapotban, hiszen szombaton, 1000 m-en élete első felnőtt világbajnoki aranyát gyűjtötte be Kökény Rolanddal. A címvédő német kettőst nem lehetett megverni, fiaink végül a negyedik helyet szerezték meg.
A kenusoknál az egy nappal korábban, a leghosszabb távon bronzérmes Kozmann György-Kolonics György páros ezúttal is célba vette a dobogót, és nem is vétette el: remekül rajtolva, majd fantasztikusan küzdve az Eb-aranyérmes németek mögött biztos másodikként csaptak be a célba.

Az egy hónappal ezelőtti kontinensviadalon mindhárom páros számot megnyerő és ezúttal is triplázni vágyó Kovács-Janics kajakos duó 500 m-en is hatalmas fölénnyel nyert, így olimpiai győzelme után percre pontosan egy évvel világbajnoki aranyérmet is ünnepelhetett.

A vasárnap délelőtti programot ezúttal is a négyesek vetélkedése zárta. Az Eb-hez képest felerészt kicserélődött Joób Márton-Kovács Gergely-Bozsik Attila-Sarudi Pál összeállítású kenus kvartett végül ötödikként zárt. A Paksy Tímea-Szabó Szilvia-Benedek Dalma-Bóta Kinga kajakos egység azonban elcsípte a harmadik helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik