Belföld

Kulturális akciósorozat Balatonföldváron

Európa kulturális tava lehet a Balaton, ahol a kultúrát a természettel együtt kell elképzelni.

A hagyományteremtő, kétnapos rendezvény jelentőségéről Bozóki András kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa verseny ötletéből született program a Balatonföldvár környéki kisrégió több helyszínét vonta be a kulturális modellprogramba.

Az ötletgazda mintegy 30 fős civil társaság, melynek tagjai között közgazdász, filmrendező, díszlettervező, újságíró, jogász is munkálkodik a kultúráért – mondta a Part Akció Egyesület elnöke, F. Tóth Tibor.

A programok a művészetek több ágát felölelik: a földvári platánsoron nyílt meg a németországi Theodor Oberheitmann Kötcsén készült szociofotó kiállítása, amely több évtized változásait dokumentálja a Balaton-környéki településen. Új Hullám címmel tárlat készült strandbútor tervek bemutatására, tér- és dzsessz zenészek játszanak a hajókikötőben, valamint koncertek lesznek a kötcsei és szóládi református és evangélikus templomban.

A Balaton Kulturális Tava koncepció tartalmazza azt is, miként lehetne a Balatont akadálymentessé tenni a mozgáskorlátozottak számára, a kiállított látványtervek jelentőségéről az esélyegyenlőségi államtitkár hangsúlyozta: Európa lakosságának mintegy 10 százaléka él valamilyen fogyatékkal. Korózs Lajos szerint kis odafigyeléssel lehetővé kell tenni számukra is, hogy részt vegyenek a kulturális turizmusban a Balaton mellett.

Pál Béla turizmusért felelős államtitkár példásnak nevezte a balatoni kistérség összefogását, amely ösztönözheti a szezon hosszabbítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik