Belföld

Szigorú receptvizit lesz az ősszel

A gyógyszerkassza az idén is túlköltekezik, ezt a gyógyszergyártók zsebe is bánja. Nem nagyon tetszik nekik: 20-25 milliárddal vágja meg őket az egészségpénztár.

A gyógyszerkassza állapota miatt ismét alkudozásra kényszerül az egészségbiztosító (OEP) és a szaktárca a gyógyszergyártókkal. Ezt diktálja egy tavalyi megállapodás is: akkor a gyártók bevállalták – citromba harapva -, hogy amennyiben nem elég az éves gyógyszerbüdzsé, a többlet egy részét a „saját zsebükből” állják. Az idei 284 milliárdos keret fele már májusban elfogyott, így bizton lehet számítani a gyártókkal való osztozkodásra.

Az egészségügyi tárca hetek óta tárgyal a gyógyszergyártók szövetségeivel, s eddig nem jutottak megállapodásra, mert a cégek persze leszorítanák a rájuk jutó terheket. Ugyanis már látszik, hogy mintegy 45-50 milliárd forintos lesz a gyógyszerkassza túlköltése. (A tavalyi megállapodás értelmében a gyártók a pluszból 3 milliárdonként 10 százalékkal többet kompenzálnak, tehát harmincmilliárd fölött az egészet ők állják. Tavaly csupán 8 milliárdra rúgott a visszafizetési számla.)

A cégek ezért elvárják, hogy szigorú ellenőrzésekkel és pontos adatokkal tisztázzák – és egyben ellenőrizhetővé is tegyék – a túlköltés okát. Ezt az egészségügyi tárca vállalja is, hiszen a saját érdeke is a dinamikus növekedés fékezése. Várhatóan ezért ősszel a nagyobb támogatású szerek körében fokozott ellenőrzéseket tartanak. Ebbe a körbe tartoznak főleg a rosszindulatú daganatos betegségek, a magas vérnyomás illetve a depresszióellenes szerek, ezeket írják fel gyakran az ilyen készítmények közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik