Belföld

Elsőfokú készültség a Hernádon

Hidasnémetinél tetőzött a Hernád, a mértékadó vízmércén 280 centimétert mértek - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője.

A rendkívül csapadékos időjárás miatt árhullámok alakultak ki, a folyó vízszintje meghaladta a az első fokú árvízvédelmi szintet, ezért készültséget rendeltek el – mondta Csont Csaba. A belvízvédelmi helyzettel kapcsolatban közölte: az Ékövizig a dél-borsodi térségben első fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Balabás Tihamér, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közútkezelő Kht. ügyeletese beszámolt arról, hogy a 3724-es számú úton Novajidrány és Vizsoly között a Hernád áradása miatt jelenleg öt-tíz centiméteres vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Négy belvízvédelmi szakaszon van készültség Békésben

Négy belvízvédelmi szakaszon van készültség a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. Az érintett belvízvédelmi szakaszokon, például a mezőberényi, illetve a gyomaendrődi térségben kilenc szivattyútelep az elmúlt 24 órában 1,2 millió köbméter vizet emelt át a főbefogadókba.

A vízelvezetést a vízgazdálkodási társulatok is segítik, a Körös-Berettyói és a Körösi Vízgazdálkodási Társulat 15 szivattyútelepet üzemeltet.

A Belügyminisztérium megtéríti az önkormányzati károkat

Hosszabb távú megoldásokra van szükség ahhoz, hogy a rendkívüli időjárás okozta katasztrófák egy részét el lehessen kerülni – közölte a belügyminiszter a Borsod megyei Szikszón, a megáradt Vadász-pataknál.

Lamperth Mónika elmondta: eddig az országban kilenc megyét érintettek a természeti csapások, harmincöt településen komoly károk keletkeztek, s a felmérések szerint 1342 épületet veszélyeztetett a rendkívüli időjárás okozta áradás, emiatt ötvennégy embert ideiglenesen ki kellett költöztetni otthonából.

A tárca vezetője hangsúlyozta: az önkormányzati ingatlanokban – épületek, utak, hidak – keletkezett károkat a Belügyminisztérium megtéríti. Kifejtette: idén 1,6 milliárd forinttal kellett megnövelni a belügyi tárca vis maior alapját, s jelenleg pedig 844 millió forintnyi összeg áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik