Belföld

Nem lesz kötelező az emeltszintű érettségi

Csak azért az emelt szintű érettségiért jár majd többletpont, amelyből a felvételi eredményeket kiszámítják, és a nyelvvizsgákért is kevesebb pluszpont fog majd járni 2006-ban a felvételi pontszámok kiszámításakor. Az emelt szintű érettségi továbbra sem lesz kötelező.

A jövőben felsőoktatási intézménybe 78 pont alatt nem lehet bekerülni, s csak azért az emelt szintű érettségiért jár majd többletpont, amelyből a felvételi-eredményeket kiszámítják – mondta Magyar Bálint a felvételi eljárás és pontszámítás tervezett változásait csütörtökön Budapesten.

Az oktatási tárca vezetője rámutatott: a felsőoktatási intézménybe a bejutási küszöb 72 pontról 78 pontra való felemelésével biztosítani akarják, hogy a legjobb felkészültségű diákok kerülhessenek be az egyetemekre, főiskolákra, míg az utóbbi intézkedés célja, hogy a korábban és az adott felvételi időszakban elért eredmények kombinálásának lehetőségét megszüntessék.

Változás még, hogy bár továbbra is két nyelvvizsgáért jár pluszpont, de azt a jelenlegi 20 pont helyett 10 pontban maximálják. Középfokú “C” típusú nyelvvizsgáért 7 pontot, a felsőfokúért 10 pontot lehet kapni.

Módosul a közép- és emelt szintű érettségi vizsga százalékos eredményeinek átszámítása is – közölte a szakminiszter.

Korábban az oktatási tárca cáfolta, hogy a technikai módosításokon túl bármi is változna 2006-ban a felvételi rendszerben. Így például engedélyezték, hogy rádión és televízión keresztül is közölhessék az érettségi tételeket jövőre. Magyar Bálint mai bejelentése azonban érdemi változtatásokat is tartalmazott, hiszen az idén alkalmazott százalékos átszámítással sok diák azonos pontszámot szerzett a versenyben, ami a ponthatár meghúzását tette lehetetlenné az egyetemek és főiskolák számára. A határ egy ponttal való leszállításával 50-60 fő is jogosult lett volna a felvételre, miközben már csak egy tucat hely maradt üresen.

Jövőre már csak annak a diáknak fog a maximálisan megszerezhető 30 pontjárni, aki legalább 94 százalékot ér el az érettségin, míg idén a 90-100 százalékos érettségi eredmény ért ugyanennyi pontot.

2007-től vagy 2008-tól egyébként minden szakon kötelező lenne az adott szakcsoportban választásra felajánlott tárgyakból két érettségi eredményt beszámítani.

Magyar Bálint nem tartotta jó megoldásnak, hogy kötelező legyen mindenkinek emelt szintű érettségit tennie, aki a felsőoktatásba jelentkezik. Utalt arra, hogy a korábbi években a 160 ezer jelentkező közül mintegy 60 ezer diák felvételizett, a fennmaradóak hozott pontjaikat duplázták. Az egyetemeknek továbbra is joguk lesz megválasztani, hogy mely szakokon kérnek emelt szintű érettségi vizsgát. Ettől függetlenül a szakminiszter arra számít, hogy az ideinél jóval több diák él majd ezzel a lehetőséggel.

A pluszpontok megkurtítása nem nevezhető érdemi módosításnak. Ezzel csupán azt fogják majd elérni, hogy a ponthatárok visszaesnek majd a korábban, évtizedek alatt megszokott szintre.  A felvételi pontok körül ugyanis idén azért is botrány alakult ki, mert egekbe szöktek a ponthatárok. Korábban slágernek számító szakokra is be lehetett jutni 120 ponttal, míg idén 135-140-re emelkedett a túljelentkezéssel elkényeztett szakokra való bekerülésé határa. A többletpontok megkurtításával az előnyöktől nem esnek majd el a diákok, csak a pontrendszer eredeti terjedelméhez fog igazodni a megszerezhető pluszpontok mértéke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik