Belföld

Éves büdzséje kétszereséért játszik a Debrecen

Ha a magyar bajnok DVSC csodák csodájára kiverné a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligájából, az már majdnem egymilliárd forintos biztos bevételt jelentene az idén 450 millió forintból gazdálkodó klubnak. A továbbjutás a jövő héten nem Debrecenben, hanem a Puskás-stadionban dől el – egyelőre csak az UEFA tudja, miért.

Loki a TV-ben

Az RTL Klub közvetíti a DVSC keddi Manchester United elleni BL selejtezőjét 20.40 órától. A sugárzási jogért az IMG sportmarketing cégnél pályázott a tévétársaság. A Világgazdaság információi szerint tízmillió forintnál indult a licit. A visszavágóról még nincs döntés. A BL csoportmeccseit szeptembertől a Viasat 3 közvetíti.

Bizonyára a legbizakodóbb Debrecen-drukkerek sem számítottak arra, hogy a csapat ilyen magabiztosan fog átlépni a Hajduk Spliten. A tavalyi magyar bajnok összesítésben nyolc góllal bizonyult jobbnak a horvátoknál. A következő ellenfél ennél már sokkal nagyobb falat, de egy esetleges győzelemmel megnyílna az út a főtábla és a nagy pénzek felé.

A legendás Old Trafford stadionban kedden és a budapesti visszavágón (augusztus 24.) egy olyan csapat ellen lép pályára a magyar bajnok, amelynek a keretében csak úgy hemzsegnek a világklasszis játékosok (Ruud van Nistelrooy, Wayne Rooney, Ryan Giggs vagy éppen Ronaldo). A keddi odavágó után a Puskás Ferenc stadionban fog eldőlni végleg a továbbjutás kérdése. Mindenesetre az angolok semmiképpen sem veszik félvállról a két meccset. A ManU edzője, Sir Alex Ferguson például azt nyilatkozta, hogy Manchesterben már egy 1-0-ás győzelemmel is meg lenne elégedve.

Csalogat a nagy pénz

Továbbjutás esetén a Debrecen a Bajnokok Ligája 32-es főtábláján már rajtpénzként 2,5 millió svájci frankot (392 millió forintot) kapna az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA). Ezen felül minden mérkőzés után ötszázezer frankos meccspénz jár, ez a visszavágók miatti hat mérkőzésen újabb hárommilliós bevételt jelent. Összesen közel kilencszázmillió forint folyhatna be a Debrecen kasszájába akkor is, ha egyetlen meccset sem nyerne a csapat. A főtáblára jutás már csak azért is fontos a magyar bajnok számára, mivel a klub éves költségvetése nem haladja meg a 450 millió forintot.

Győzelmek esetén az UEFA további ötszázezer frankkal jutalmaz, döntetlenek után ennek fele jár, az esetleges továbbjutás 2,5 millió frankot eredményez. Ha nem sikerül a BL-be jutás, úgy az UEFA-kupában vigasztalódhat a DVSC. Ott a szövetség központilag nem oszt ugyan pénzt, ám a klubok eladhatják a televíziós jogokat, ami akár százmilliós bevételt is jelenthet egy-egy neves ellenfél esetén.

Csubák Zoltán, a focicsapat sajtósa a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy egyelőre még ők maguk sem tudják, hogy miért nem rendezhetik meg a visszavágót a klub saját stadionjában. A napokban egy UEFA-ellenőr járt Debrecenben, aki a helyszínt nem találta alkalmasnak a találkozó megrendezésére. Érdekes módon a Hajduk Split elleni meccs előtt itt járt ellenőr még nem talált kifogásolni valót az Oláh Gábor utcai stadionban. Az UEFA írásban küldi meg a klubnak az erről szóló indoklást, ám ez még nem érkezett meg Debrecenbe.

A sajtófőnök szerint minden bizonnyal közrejátszhatott a döntésben, hogy a horvát bajnoknál jóval nagyobb kaliberű Ferguson alakulata, és az érdeklődés a meccs iránt nagyságrendekkel nagyobb lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik