Belföld

Sólyom: az állam nem én vagyok

A közbeszédben a haza fogalmát ne a hazaárulóval kapcsoljuk össze, hanem a hazaszeretettel – fogalmazta meg Sólyom László legfőbb céljainak egyiklét beiktatási beszédében. Az új elnök szerint az állam a népből és nem a politikusokból áll.

A Sándor-palota Tükörtermében, pénteken délelőtt 11 órakor ünnepélyes keretek között iktatták be hivatalába Sólyom Lászlót, a Magyar Köztársaság harmadik elnökét.

Sólyom László alig tízperces beiktatási beszédének elején első szava a köszönet volt, majd elődje, Mádl Ferenc elnökségét méltatta. „Köztársasági elnökként szinte megtestesítem a magyar államot, de mégis le kell szögeznem, az állam nem én vagyok. A magyar államot a magyar nép alkotja” – mondta ezután Sólyom László, akinek hivatali ideje már pénteken nulla órától megkezdődött.

A beiktatási ünnepségen részt vettek a legfőbb közjogi méltóságok, a parlamenti pártok elnökei és frakcióvezetői, valamint a pápai nuncius. Mádl Ferenc, a leköszönő köztársasági elnök a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje Lánccal kitüntetést adományozta Sólyom Lászlónak, mivel mandátumának kezdetétől jogosult e megtiszteltetésre egészen élete végéig. „Az érdemrenddel kitüntetettek a nemzet javára, az ország érdekében és egységére tartoznak cselekedni” – emelte ki Mádl Ferec.

„Az ünnepélyes eskü letételekor esküdnöm kellett arra, hogy a hazához hű leszek” – mondta Sólyom László, majd hozzátette:  sajnálja, hogy a magyar közbeszédben az utóbbi időben a haza fogalmát a leggyakrabban a hazaárulóval kapcsolják össze, miközben a hazához olyan pozitív fogalmak is tartoznak, mint hűség és tisztesség. A most beiktatott köztársasági elnök a hazaszeretet fogalmának méltó helyét szeretné visszaállítani a magyar közbeszédben.

„Kérem az itt jelen lévőket, hogy működjenek együtt velem, a magyar néptől pedig bizalmat és támogatást remélek” – zárta beszédét a Magyar Köztársaság harmadik elnöke.

Sólyom László megválasztása előtt a FigyelőNetnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy elnöksége esetén szeretné elődei útját folytatni, de a maga módján, alkotmánybírói tapasztalatait felhasználva. „Mind Göncz Árpádban, mind Mádl Ferencben tiszteltem, hogy ezt a pozíciót a jogállamiság tiszteletben tartásával látták el, a napi politikától pedig igyekeztek mindketten távolságot tartani. Nekem a személyiségem és az életkorom is különbözik tőlük, így – csakúgy, mint alkotmánybíróként – a magam útját fogom járni” – mondta Sólyom László.

Hozzátette, munkájában támaszkodni fog az Alkotmánybíróságnál szerzett tapasztalataira is. „A legapróbb részletekig ismerem a köztársasági elnök jogkörét, és a szükségeshez képest, megválasztásom esetén, ezzel élni is fogok. De az államfői posztot leginkább morális feladatként élem meg. Mivel az elnök minden tevékenysége ellenjegyzéshez kötött, így meg van kötve a keze. Viszont személyes példamutatása sokat számít, főleg a mai átpolitizált világban. A politikától feltétlenül távolságot szeretnék tartani” – közöte Magyarország harmadik elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik